Yazılı Fetva

İslam hukuku, evlilik sözleşmesine nasıl yaklaşıyor?

799
22.03.2024

Kıymetli hocam bana hiç bilgim olmayan alandan soru geldi. Beni bu noktada aydınlatırsanız sevinirim. Danışanın yazılı ifadesini aynen paylaşıyorum.

 

“Bir yıldır tanışma sürecinde olduğum bir görüşmem var, evlilik kararıyla ilgili olumlu ilerliyor. Aileler henüz tanışmadı. Ben kayınvalide ile tanıştım sadece. Oğlanın annesi ve babası boşanma sürecinde. Mal paylaşımı konusunda çekişmeli gidiyor. Babanın mal varlığı dededen geliyor. Dededen kalan şirketleri var. Anne hak talep ediyor şirketten ve mallardan. Adam bu konuda canı yandığı için oğluna evlilik konusunda destek olmayı şarta bağlamış. Şart benimle evlilik sözleşmesi yapması, ancak o şartla destek olurum ve sana şirketi veririm diyor. Ailemle durumu nasıl paylaşmalıyım? Paylaşmalı mıyım? Muhtemelen bu şartla izin vermeyecekler evliliğe. İslam hukukuna göre nasıl davranmam gerekir?”

Bu kızımız telefon görüşmesinde modern hukuka göre evli çiftler mallara yarı yarıya ortak peki İslam hukukunda nasıl oluyor, muhtemel bir boşanmada mehir dışında hak talebi oluyor mu diye sordu. Hem fetva hem İslami ahlak boyutunu öğrenmek istiyor.

Mevcut paylaşım dine uygun değildir. Bir insan sadece evlilik sebebiyle eşinin malının ortağı olamaz. Bu ancak rıza ile olabilir.
Henüz ortada nikâh bile yokken böyle konuların eksene alınmasını evliliğin geleceği bakımından sakıncalı buluruz.

Nureddin Yıldız