Yazılı Fetva

İhtiyaç sahibi olan ve zekât toplayan kişi, dağıtmak üzere topladığından kendisine de ayırabilir mi?

561
21.03.2024

Hocam ben yıllardır ihtiyacı olan kardeşlerimizi belirleyip başkalarına duyurup yardım yapılmasına vesile olurum biiznillah. Rabbimin lütfuyla güvenilir bir insan olarak bilinip elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum. Zekâtlarını, fitre ve fidyelerini bana veriyorlar ben de dağıtıyorum. Sen nasıl uygun görürsen öyle yap diyorlar ama benim de çok ihtiyacım oluyor, durumumu bilen var bilmeyen var. Ben de utandığım için durumumu bilmeyenlere bildirmek istemiyorum.

Bana verilen zekât, fitre ve fidyelerden (dağıtmak için) karşımızdaki bana niyet etmediği halde alabilir miyim?

Rabbim yardımcınız olsun hocam.

Başkasının zekâtını dağıtmak üzere alan kişi vekil veya emin olarak anılır. Vekil veya emin olmak şeffaf olmayı gerektirir. Buna göre:

a- Şu kişiye veya şuraya diye size verilen bir zekâtı söz konusu kişiye veya yere ulaştırmanız gerekir. Aksi takdirde emanete hıyanet etmiş olursunuz.

b- “Sen dilediğin gibi...” şeklinde esnek bırakılmış bir vekalet ile verildi ise bazı alimler gerçek bir fakir ise vekil kendine de alabilir demişlerdir ama size bu kapıyı aralamamanızı tavsiye ederiz. Nefsi zapt etmenin zor olduğu bir boşluğa düşebilirsiniz. İtimat ettiğinize sizin de ihtiyacınız olduğunu söyleyin ve öyle alın.

Nureddin Yıldız