Yazılı Fetva

Gusül gerektiren akıntıyı ayırt edemeyen kadının her gün gusül alması israf mıdır?

1358
17.03.2024

Hocam ben bekâr bir kızım. Kadınların özel durumlarıyla alakalı olarak biliyoruz ki kadınlarda günlük akıntılar oluyor. Bu konuyla alakalı fetvalara baktım. Kadınlarda sarı renkli akıntının şehvetle gelmesi halinde gusül abdesti almayı gerektirdiği yazıyor. İnsanlık hali olarak kadınlarda gün içerisinde sarı akıntı da gelebiliyor. Böyle olunca da vesveseye kapılıyorum ve namazlarımı şüpheyle kılmak rahatsız ediyor. Hocam bu konuda nasıl davranmamız gerekiyor? Hemen hemen hergün boy abdesti alıyorum. Bu da israfa girer mi hocam?

“Akan her sıvı” şeklindeki bilgi, eski ulemanın kitaplarında zikredilen bir meseledir. Mesele ile alakalı hükmü şöyle özetleyebiliriz:
a- Bir kadından sürekli akıntı geliyorsa bu akıntı süreklilik durumunda özür hükmünü ortaya çıkarır. Özürlü de her namaz vaktinde abdest alır, çamaşırını da değiştirmez.
b- Sürekli olmayan akıntı ise mesaneden geliyorsa her halükârda abdesti bozar ve akıntı çamaşıra değdiğinde necaset olduğu için çamaşırın değiştirilmesi gerekir. Pet ve benzeri bir şey kullanılıp onun atılması ile de temizlik sağlanır.
İdrar yollarından değil de rahimden gelen ve bir çeşit rutubet olan sıvı, fukahanın büyük bir bölümüne göre abdesti bozar. Bozmayacağını ve sümük gibi sayılacağını söyleyen de vardır. Tıbbın verdiği bilgiler de bu ikinci görüşü teyit etmektedir.
Buna göre ihtiyaten abdestini yenileyen bir hanım daha iyi olanı yapmış olur. Böyle yapmayana da yanlış yaptığını söylemeyebiliriz.
Gusül gerekmesi için bayanın cinsel organına erkeğin cinsel organı değmesi gerekir. Doktorun muayenesi bu kuralı işletmez, gusül de gerekmez.

H. B.