Yazılı Fetva

Günah olduğunu düşünerek üniversiteyi yarım bırakmak doğru mudur?

1803
18.08.2023

Kıymetli hocam benim kız kardeşim bulunduğumuz yerde bir kursa gidiyor. Orada küçük çocuklara eğitim verirken aynı zamanda kendisi de eğitim alıyor. Üniversitede de ilahiyat bölümünde ikinci sınıf. Hocam bir gün bana “üniversite okumasam ne olur?” diye sordu. Orada kendisiyle yaşıt bir hoca üniversiteyi okurken bırakmış. Gerekçesi de günah çukuru olarak görüyormuş üniversiteyi. Ben bu düşüncenin yanlış olduğunu, ümmetin kadın ilahiyatçılara da ihtiyacı olduğunu ve yalnızca ahiret için değil dünya için de vakit ayırın diyen bir Peygamberimizin olduğunu söyledim. Üniversitede günaha bulaşmış kız kardeşlerini sen kurtaracaksın dedim. Düşüncelerinize ikimiz de çok önem verdiğimiz için konuyu bir de size taşımak istedik. Siz ne önerirsiniz, ne söylersiniz bu konuda hocam?
Allah sizden razı olsun, size çok dua ediyorum. Allah ömrünüzün kalanını bereketli kılsın.

Bu sözler doğru ama yerli yerinde söylenmemiş sözler olabilir.
İlahiyat veya başka bir bölümde erkek ya da kadın olarak okunmaz diye bir kural yoktur. Kural şudur:
Mü'min kendisini bile bile harama itmez, haram ortamında tutmaz. Bu kural değil fakülte, cami için bile geçerlidir. Bir kimse kendisini ne kadar haramdan uzak tutabileceğine bakarak bu konularda karar vermelidir. Bir harama ya da cehennemde bir saniye kalmaya değebilecek bir fakülte bu kâinatta kurulmamıştır ve kurulamayacaktır.
İkinci olarak da şunu açık yüreklilikle düşünmeliyiz:
Herkes, İslam'a hizmet etme, diplomayı din için kullanma gibi bir sloganla bu işe giriyor ama diploması olan bu sözleri yastık altına atıyor. Öyle başlayıp başka amaçlarla bitirmek hiç hoş değil. Bile bile kendimizi aldatıyoruz sadece. Ne kadar samimiyiz, bunu da ölçelim.
Rabbim yardımcımız olsun.

Nureddin Yıldız