Yazılı Fetva

Eşimin dini hassasiyeti olmayan ailesiyle yaşarken, çocuklarımı nasıl yetiştirebilirim?

850
02.04.2024

Hocam sizi elhamdülillah senelerdir dinliyor ve kitaplarınızdan istifade ediyorum. Allah’ın bir nimeti olarak da sizin gibi hocaların olmasına şükür ediyorum.

Ben iki çocuk annesi Almanya’da ikamet eden biriyim. Çocuklarımı Allah’ın izni ile İslam üzeri yetiştirmeye gayret ediyorum. Eşimin aile ve akrabaları çok kalabalık ve hepsinin beş altı çocuğu var. Yüz kişilik bir aileye gelin geldim desem abartı olmaz. Hepsi buradalar ve maalesef dini hassasiyetleri pek yok ama insanlıkları çok güzel.

Çocuklarım olduğundan beri bu konu beni çok düşündürüyor. Küçük çocukların elinde sınırsız telefon, camii kavramı asla yok ve kendi kültürleri ile Alman kültürünün bir karışımı ile süren bir yaşam. Bir mümin olarak ben bu aileye nasıl tebliğ edebilirim? Biliyorum bu hayatta sadece kendimi değiştirebilirim ama benim payıma ne düşüyor? Çocuklarımı nasıl koruyabilirim?

Büyüğü üç küçüğü ise henüz bir yaşında. Her şeyi yasaklayan ve kontrol hastası bir anne olmak istemiyorum.

Bacı, Allah yardımcın olsun. Hissiyatınız ve sabrınız için sizi tebrik ederim. Sizin için tavsiyelerim şöyledir:
Bir:
Bu sözünü ettiğiniz aile olsa olsa Firavun ailesi kadar kötü olabilir. Ki öyle değil elhamdülillah. Olsa bile sizin o aileden Asiye olup çıkmanız, orada Musa yetiştirmeniz mümkündür. Değil mi?

Bu bakışa sahip olun. Huzur bulursunuz.

İki: 

Sizin en büyük cihadınız, göreviniz erimemektir. Erimeyin, dik durun, sebat edin. Bunu becerdiğinizde güneş gibi olursunuz, sizi gören buzlar muhakkak erir. Sözünüz ve nasihatinizden daha önemlisi yılların önünde değişmeyen sebatınız ve ahlâkınızdır.

Üç: 

Beklentinizi zamana yayın. Siz fidan dikeceksiniz, günler geceler geçecek, yaz olacak kış olacak ama bir gün o meyve verecek. Akşamdan sabaha büyüyen bir ağaç yoktur, bunu unutmayın.

Dört:

Büyük aile içinde sizin alanınız siz, eşiniz ve çocuklarınız olsun. Acil kurtarılacak, yaşatılacak isimler bunlardır. Gerisini dert etmeniz gerekmez. Mücevher sizsiniz, gerisi sizin etrafınızda var veya yok gibidir.

Beş:

Dua en büyük silahınızdır. Herkes için özel olarak ve sürekli dualar edin. Duadan yorulmayın, usanmayın. Hatta gelecek yılların duasını bile yapın adeta.

Altı:

Umutsuzluğu haram bilin. Bir saat bile umutsuz kalmayın. Her şey Allah’ındır ve herkes onun kuludur. O görüyor, duyuyor, biliyor. Sen de onun kulusun. Allah Teâlâ sana ve hiç kimseye kaldıramayacağını yüklemez.

Yedi:

Eşinle ilişkilerin çok önemlidir. Her şeyi onunla daha iyi bir durumda olmaya göre planla.

Sekiz:

Aile içi hiçbir tartışmaya girme, taraf olma, izleme, konuşma, katılma. Aile içi konularda sen sağır ol, kör ol, dilsiz ol. Herkese selam ver, herkesten selam al.

Dokuz:

Çocukların sana ve babalarına bağlılığı hiçbir zaman aileden diğerlerinin hiçbirinden geri kalmamalıdır. Çocukları onların içinde salınmış olarak tutma. Onlardan uzak tutarak da problem oluşturma. Ortada bir siyaset oluşturmaya çalış.

On:

Bir daha soru yazacağın zaman, genel yazma, özel başlığı yaz. Mesela de ki: Dayısı çocuğuma helal olmayan çikolata verdi, ne yapayım? Böylece dağ gibi bir sorunla değil çakıl kadar bir sorunla uğraşmış olursun ve çözümü kolay olur.

Senin için, çocukların ve eşin için dualar ederim. Senden de dua beklerim. Allah’a emanet olun.

Nureddin Yıldız