Yazılı Fetva

Boykotta Müslümanca duruş nasıl olmalıdır?

2569
09.11.2023

Hocam boykot konusu malumunuz. Bu konu hakkında şöyle sorular akla geliyor veya çevreden bizlere sorulmakta.

İçecek, giyecek, kozmetik ve temizlik alanında alternatif bulunabilmekte ama örneğin elektronik bir ev aleti bozuldu. İndirimde de bize lazım olan ürün oldukça uygun bir fiyatta, boykot nedeniyle oldukça ucuzlamış olsun. Bu durumda belki üç veya beş hatta on yılda bir alınan bu tür bir üründe, boykot olmasına rağmen almada bir beis var mıdır? Ticaretini yapma veya para kazanma niyeti yok, bu durumda ne yapılabilir? Çeyiz vb. ihtiyacı olanlar, bu tür indirimlerden faydalanmak isterse onlara ne dememiz uygun olur?

Yani ufak bütçeli kardeşlerimiz bu tarz boykotlarda ne yapmalıdır? Bu konu üzerinden daha çok sorular gelmekte.

Bir de Avrupa’da olan bizler, meşrubat içmesek olur fakat gıda ürünleri Türk marketleri vergi ödediği için daha pahalı yani Belçika marketlerinde haliyle uygun. Bu durumda Müslümanca duruş ne olmalıdır? Pahalı da olsa Türk marketini mi tercih etmeliyiz?

Önceki denemelerde de gördük ki, bu boykot işimiz uzun soluklu olmuyor. Korkarım bu da olmayacak. Biz ürün boykotu yerine KEYFİMİZİ VE ZEVKİMİZİ boykot edebilsek daha başarılı olurduk. Maalesef bu konuda, aklına gelen ya da gördüğü ürünün ismini beğenmeyen damga vurup geçiyor. Pratiği yok bunun. İki asırdır uyuyan bir milletin boykot edebileceği ne olabilir? Bir başka mesele de şudur:

Eğer kâfirlerin ürününü almayacağız dersek elimizde sadece pişirdiğimiz ekmek ve ormanlarımızdan kestiğimiz odunlar kalabilir. Hayır, İsrail’in ürünlerini kullanamayacağız dersek onun ürünleri de bu abarttıkları kadar değildir. Benim kanaatim bu hususta zevklerimizi ve keyfimizi sansürlemekle bu işe başlamaktır. Ondan sonra da zaruri olanlar ve olmayanlar şeklinde bir liste yaparak yola devam edebiliriz. Büyük konuşup erken çökmektense böylesi daha isabetli olur kanaatindeyim.

Allah Teâlâ yardımcımız olsun. Âmîn.

Nureddin Yıldız