Yazılı Fetva

Bir doktor yaptığı hatayla vebal altında kalır mı?

1134
21.08.2023

Hocam ben doktorum ve size doktorların görevlerini icra ederken yapmaları muhtemel hataların durumunu soruyorum içinde bulunduğum durumun hali de aşağıdaki şekilde.

       İmam-ı Azam’ın sözü olabilir; tababet ilminde doktorların yaptıkları hatalardan sorumlu tutulmaları halinde, bir daha kimsenin doktorluk yapamayacağını, doktorların yaptıkları hatalardan sorumlu tutulamayacağı sözünü duymuştum.

       Benim aklımdaki çetrefil doktorluğun memuriyete dökülmesi, makam işgal edilmesi, gelen hastaların; doktorun görevini yerine getirmek için asgari bilgiye ve donanıma sahip olduğu düşüncesiyle başvurması. İmkânların veya branşlaşmanın getirdiği noksanlıkları değil, bir hekimin sahip olması gereken bilgi ve donanıma sahip olmaması halinde durumunun ne olacağını soruyorum. Daha iptidai şartlar söz konusu olsa; doktor ben böyle biliyorum dese ve tedavi planlaması tavsiye niteliğinde kalsa, İmam-ı Azam’ın olduğunu zannettiğim söz uygun cevap olabilir. Ancak makam işgal edilip yeri geldiği zaman hastaya tedaviyi reddetme şansı tanımayan bir otorite olarak ilan edilmesi durumunda, bir doktorun sahip olması gereken asgari bilgi ve donanıma sahip olmaması halinde yapabileceği hatalardaki sorumluluğunun ne olacağını öğrenmek istiyorum. 

Tababet konusunda kimin ne kadar bilgi sahibi olması gerektiği asırdan asra, alandan alana değişebilir. Özel bir hıyanet, baştan savma gibi bir tutum söz konusu olmadığı sürece iki şeyi esas alırız:

  1. Resmi kurumların DOKTOR unvanını vermiş olması.
  2. O unvan sahibinin yine resmi kurumlar tarafından sınırlanan çalışma alanı içinde iş yapıyor olması.

Bu iki noktayı tespit ettikten sonra bir doktorun hata etmesi durumunda vebale girmeyeceği söylenebilir. Elbette talebelik döneminde hak etmediği halde ona diploma alma hakkı veren hocaları veya yönetim bir insan üzerindeki hatadan mesul olacaklardır. Bu ayrı bir başlıktır.

Nureddin Yıldız