Yazılı Fetva

Zaman gazetesi tarafından dağıtılan kitaplar güvenilir midir?

35649
10.08.2016

Değerli Hocam, biz iki arkadaş olarak hem medyada mevcut olan hem de kendi araştırmamız sonucu zihnimizi kurcalayan soruyu size aktarmak istiyoruz. Medyada, bir dönem Zaman Gazetesi tarafından dağıtılan Elmalılı Hamdi Yazır tefsirinde ayet tahrifatı yapıldığına dair haberler çıktı. (Nahl Suresi 43. Ayeti Kerime) Kısıtlı bilgimizle bir kaç tefsirle karşılaştırdık ve farklı çeviri yapıldığına şahit olduk. Bahsi geçen Ayeti Kerimeyi bize mealen açıklayabilirseniz çok seviniriz, Evimizde bulunan bu tefsirlere güvenmeli miyiz? En güvenilir Kur'an Tefsiri hangisi ?

Bir gurubun ağır bir hatası üzerine önceden de yapmış olduğu her şeyi kötü veya düşmanca saymak makul değildir. Hataya hata, iyiye iyi demek mü'min karakteridir. Kâfirlerin bile iyi olan taraflarını yok kabul etmek bize uygun değildir.

Mevzubahis ayetin kadim tefsirlerinde ‘ehl-i kitap alimleri’ ifadesi vardır. O ayetin mealine aykırı değildir bu yorum. Onlar da eski eserlerden bunu almışlardır. Hamdi Yazır’ın tercihine uygun olup olmaması başka bir meseledir ama o yorum sıfır doğru bir yorum değildir. O ve benzeri tahrifatı yapıp yapmayacakları ise ortadadır. Bu sebeple dikkatli olmak, onlara ait eserlerden uzak kalmak doğru olur zannederim.

Nureddin Yıldız