Yazılı Fetva

Yolculuğa Çıkıp Seferi Olacak Birinin Seferi Olmadan Yemek Yemesi

8960
11.10.2014

Selamünaleyküm. Avrupa’dan Türkiye'ye izin yolculuğuna çıkması gereken bir kişi o gün oruç tutmamaya karar verse dahi bir şeyler yiyerek yola çıkabilir mi? Seferi sayılabilmesi için dolayısıyla da farz olan Ramazan orucunu tutmama izni alabilmesi için oturduğu şehri terk etmesi mi gereklidir? Kısaca, evden bir şeyler yiyip yola çıkan kişi o günkü orucunu bozmuş olur mu ve 61 gün kefaret orucu tutmalı mı?

Aleykümselam. Yola çıkacak birisi, yola çıkmadan önce orucunu bozamaz, bozarsa keffaret gerekir. Yarın yola çıkacağım diye hiç niyet etmese ve nasıl olsa yolcuyum diyerek yese içse keffaret gerekmez ama uygun olmayanı yapmış olur. Bu durumda da o günü kaza etmesi yeterlidir.
Yolcu için uygun olan şudur:
-Yol meşakkatli bir yol değilse mevsim de uygun ise oruca devam eder. Oruç tutmamasında ise hiçbir sakınca yoktur.
-Yolculuk, şehir sınırlarının bitiminde başlar. Yolculukla ilgili namazları iki rekaat kılma ve orucu bozma da o sınırlarda başlar. Evde başlaması caiz olmaz.
-Geceden niyet etmemek ise uygun olmamakla beraber keffaret de gerektirmez.
-Yolcu geri döndüğünde ya da kalacağı yere vardığında akşam olmamış ise onun ruhsatı da bitmiş olacağından akşama kadar yemez içmez ama o günü kaza eder. Bu durum, gittiği yerde seferi değilse veya kendi evine dönmüş ise böyledir.

Nureddin Yıldız