Mektuplar

Yine Oy Kullanmak Meselesi

8213
12.05.2015

Selamünaleyküm hocam;

Hocam bir konuda görüşünüze ihtiyaç duymaktayım. Hocam oy meselesinde, hiçbir şey yapmamaktansa yapmak dava evladır diyorsunuz. Fakat bu insanlar, insanları teşvik ediyorlar ve faize helal olsun bereketli olsun diyorlar. Fakat sizin bu meseleyle ilgili sohbetinizi dinledim ve sizin oradaki görüşünüze göre dinden çıkmış gibiler. Hocam bu insanlara nasıl oy verilecek, bunlar nasıl islâm’ı getirecek? Bu konuda bana yardımcı olur musunuz?

Selamünaleyküm

Selamünaleyküm;

Sevgili kardeşim,

Mü'min, sırf kendisi ile alakalı meselelerde rahat konuşabilir belki ama bütün mü'minleri, ya da umum itibariyle mü'minleri ilgilendiren konularda iyi tartıp konuşmalıdır. Bilhassa insanların imanı ile alakalı konularda aklı olan az konuşmalı, konuştuğunu ise çok hesap etmelidir.

Bugüne kadar benim ‘oy meselesinde’ kesin çizgileri olan bir beyanım olmamıştır. Zira hilafet sistemini, imanı ile bağlantılı gören bir bakışım vardır. Demokrasinin ruhu olan bir ayrıntıda ne diyeceğim bellidir. Biiznillah imanımı sıkıntılı duruma getirecek bir beyanım ebediyyen olmayacaktır.

Bu ülkede, çaresizliğin sıkıştırdığı köşede bir zaruret fıkhı ile demokratik yöntemleri kullanmayı makul gören mü’minler ve bu yönde fıkhi içtihatlar olabilir. Bu bakış sahiplerine müşrik muamelesi yapılmasını, ağır bir hata ve basiretsizlik olarak gördüğümü belirtmeliyim.

Mevcut partiler arasında ‘benim partim’ yoktur. Olması da mümkün değildir. ‘Benim partim’ dinimdir, dinimin Şeriat’ıdır. Şu kadar ki, mü'minler olarak sıkışıp kaldığımız köşede can havli ile yapabileceğimiz şeyleri, neticede bir zaruret fıkhı ve mantığı ile yapıyoruz. Filan seçimde filan kişiye oy verilmesinde gelebileceğimiz nihai nokta bu olabilir.

Bir siyasetçinin ağzından seçim şartlarında çıkan bir sözü, onun dinden imandan çıkma belgesi olarak kullanan mü'minlerin kendileri, o ağırlıkta bir sözü kullanacak olsalar, o kullanmaya şu kadar yorum, bu kadar bahane bulabiliyorlar. Yıpratmak için uygun bir zemin yakaladıklarında ise, diğer mü'mini asla tevil götürmeyecek şekilde yıpratmaktan keyif alabiliyorlarsa, hâlimiz ağlanacak bir hâldir derim.

Rabbim hepimizi korusun, nefislerimize esir olmaktan muhafaza buyursun. Gayret edelim de dinimizi her şeyin, her tartışmanın üstünde tutalım. Özellikle din adı ile nefis tatminine düşmeyelim. Birbirimizi yıpratmak için dinimizi kullanmayalım.

Selamünaleyküm.

Nureddin YILDIZ

twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız