Mektuplar

Üvey babaya karşı üvey kızların mahremiyet ölçüsü nelerdir?

30425
19.06.2018

Üvey babaya karşı mahremiyet ölçüsü nedir ya da şöyle sorayım: Üvey baba ile kızı ve üvey babanın diğer çocuklarının dinen hukuku nedir?

Selâmun aleyküm.
 
Bir erkek, başkasından çocuk doğurmuş bir kadınla evlenip yatak odasını kullandığında o kadının, başkasından yani bir önceki kocasından doğurduğu çocukla aralarında tam bir mahremiyet hukuku oluşur. Bu şu demektir: O kız, annesinin yeni kocası olan üvey babasının öz kızı gibidir ona. Buna göre de şu ayrıntılar önümüze çıkar:
 
Mahremiyet bakımından öz kızı gibi bir durum oluşur. Öz kızı bir baba ile nasıl bulunuyorsa öyle bulunur. Ebedîyen evlenmeleri mümkün değildir. O kızın kızı veya oğlunun kızı ile de ebedî olarak evlenemez. Çok özel bir saplantı - fitne riski olmadıkça onunla bir  arada baba-kız yakınlığı ile bulunabilir.  Bu mahremiyet, ekonomik sorumluluk ve miras hakkı gibi bir bağlantı getirmez. Üvey baba, nikâh esnasında bir şart taahhüdü yoksa üvey kızına bakmakla yükümlü olmaz. Üvey kız için de üvey babaya bakma yükümlülüğü yoktur. Müslümanca ve insanca yaşamanın gereği olan en asgarî saygı ve alaka, barındırma, yaşamına destek olma gibi görevler genel insanî görevler olarak görülür. Üvey babanın kızına karşı oluşan bu mahremiyet, babanın oğlu ile hanımının başkasından doğma kızı arasında yoktur. Dolayısıyla  bir genç, babasının kendi annesi dışında evlendiği bir kadının başkasından olma kızı ile evlenebilir. Bu da bu kız ve erkeğin birbirlerine mahrem olmadıklarını, iki yabancı gibi bulunmaları gerektiğini göstermektedir.
 
Selâmun aleyküm.
Nureddin YILDIZ
fb.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz
instagram.com/nureddinyildiz