Yazılı Fetva

Üniversiteyi bırakıp hafızlık yapmayı düşünüyorum, ne tavsiye edersiniz?

16386
01.10.2015

Ben sınıf öğretmenliği 1. sınıf okumaktayım. Üniversite ortamında yanımda bana hakikatleri anlatacak arkadaşlarım yok. Üniversiteyi bırakıp hafız olmak istiyorum ama çevremdekiler ve ailem, “üniversiteyi bitir, yaz tatilinde de git öğren” diyorlar. Hafızlığa 2-3 sene verilmesi gerektiğini düşünürsek bu çok zor. Hocam üniversitede karma ortamda okumak artık beni çok yoruyor. Çevremdeki insanlar, “hafız olursun da görev yapamazsın, bildiğinle kalırsın” diyorlar. Hocam 18 yaşındayım. Ailemi bu konuda nasıl ikna edebilirim? Sizce üniversitede karma bir ortamda okumaktansa oturup bayanlarla okumak, hafız olmak daha uygun değil midir?

Bir: Ailenizle savaşarak bir iş yapmamayı ilke edinin. Yapacağınızı ikna ederek, zamana yayarak yapmayı bilmelisiniz. Sizin öğretmenliğinizin gereği de budur.
İki: Allah Teâlâ'nın size vermediğini anladığınız bir kabiliyet üzerinden öğrenim görmenizin anlamı yoktur. Kabiliyetiniz varsa devam edeceksiniz. Bu konudaki kabiliyeti de duygusallıkla değil bilenle istişare ederek belirleyin.
Üç: Ne ve neresi olursa olsun, kendinizi Allah'ın haramlarından bir harama düşecek durumda görürseniz oradan ve o işten çekileceksiniz. Bu üniversite de olsa böyledir. Haram üzerinden gelecek kurulmaz. Üniversitedeki durumunuzu bu açıdan da ele alın.
Dört: Hafızlık istemekle değil kabiliyetle elde edilebilir. Yaz aylarına serpiştirilmesi büyük oranda olmayacak bir projeye dönüşür. Bunu da o konudaki ehil biri ile istişare ederek belirleyin.
Beş: Bu aradaki ilişkiler ve bağlantılar nedeniyle kendinizi kör bir aşka ve sürüklenerek gideceğiniz bir evliliğe kaptırmamaya bakın.
Altı: Bu zor döneminizde yalnız kalmamak için dua etmeyi unutmayın. Yoğun dualarınız olsun. Sabah akşam, namazlardan sonra... Sürekli dua edin.

Nureddin Yıldız