Yazılı Fetva

Üniversitede İslami Kulüp Kurma

3713
06.02.2014

Selamünaleyküm. Üniversitede resmi bir topluluk kurmak istiyorum. Müslüman insanların toplandığı ve aramızdaki kardeşliği kuvvetlendirdiğimiz bir yapı olsun istiyorum. Müslüman insanların aralarında kurdukları bir topluluk olmadığı için haram işlenen diğer üniversite topluluklarında arkadaşlarımız vakitlerini geçiriyorlar. Bunun önüne geçmek istiyorum. Ama bazı çekincelerim var. Topluluğu eğer resmi bir şekilde kurarsak okul yönetiminin onaylaması gereken bir tüzük hazırlamak gerekiyor, okul yönetimi de İslami hassasiyetleri olmayan bir zihniyete sahip ve topluluklar üzerinde rektörlüğün yaptırım gücü var. Bir diğer çekincem kurduğumuz yapı altında Müslüman olsun olmasın kızlı erkekli ortamların önüne geçebilir miyiz emin değilim. En nihayetinde kurallara göre her kişi topluluğa girmekte özgür. Resmiyette de kızları erkekleri ayıracağımızı yazarsak onay alamayacağız. Bir ihtimal bunu içimizde yapabiliriz. Genel olarak çekincelerim bunlar:
1- Kızlı erkekli ortamların oluşma ihtimali
2- Resmi olacağından dolayı rektörlüğün hoşuna gidecek bir tüzük hazırlama zorunluluğu faydası zararlarından fazla mıdır acaba?

Aleykümselam. Tüzüğü gerektiği gibi hazırlayın, 'gereken' gibi de uygularsınız. O derece endişe etmenize gerek yoktur. Siz başında olacağınıza göre, ilkelerinizi tatbik edersiniz. Kendinize güvenemiyorsanız da hiç kurmayın, harama vesile olmayın.

Nureddin Yıldız