Yazılı Fetva

Tıp’da Hastayla Doktor Arasında Haram Var Mıdır?

10612
12.03.2012

Es-selamünaleyküm hocam benim birkaç sorum vardı:
1-Ben bir tıp fakültesi öğrencisiyim . Müslüman bir doktorun bayan hastaya karşı durumuyla ilgili yani kısacası tıp fıkhı ile ilgili bir kaynak aradım ama piyasada bulamadım eğer böyle geniş bir kaynak gösterebilirseniz veya siz yardımcı olabilrseniz çok memnun oluruz çünkü arkadaşlarla bu konuda muzdaribiz.
2-Bir tıp fakültesi öğrencisi olduğum için çok fazla ders çalışmam gerekiyor bu kez de kendimi dünyaya çok kaptırıyorum, çok vakit harcıyorum, zihnim çoğu zaman bunlarla meşgul oluyor diye üzülüyorum. Bu konuda birkaç kelime bir şey söyleyebilirseniz…
3-Resim ve suret yapma konusu hadis-i şeriflerle kesin yasaklanmış tamam da fotoğraf konusunda farklı görüşler var bazı alimler resim gibidir demiş bazıları farklı bir durum diye cevaz vermiş. Fotoğraf resimden şu şekilde ayrılmıyor mu: resimde kul yapımı var yani Allah’ın yarattığına benzetmeye çalışmak var ama fotoğrafta öyle bir şey yok yani Allah’ın yarattığı şeyi kul sadece kayda alıyor kulun Allah’ın yarattığına benzetmeye çalışmak gibi bir durumu yok. Siz bu fikre katılıyor musunuz,  fotoğraf konusunu nasıl de değerlendiriyorsunuz?
4-Hz.peygamber(s.a.v) bir hadisinde kalbinde zerre kadar kibir olan cennete giremez buyuruyor bu hadisteki kibir büyüklenmek, kendini beğenmişlik gibi mi yoksa şunu kapsar mı: temizliğe hiç dikkat etmeyen yani elinden bir bardak su içilmez diye tabir edilen komşumuza, akrabamıza, arkadaşımıza gittiğimizde temizlik yüzünden bir şey yiyip içmemek gibi. Ümmeti Muhammedin dertleriyle dertlenip derman olmaya çalışanlardan Allah razı olsun Es-selamüaleyküm…

Selamünaleyküm.
1- Tıp ilmi ve fıkhı birleştiren Türkçe bir çalışma bilmiyorum. Arapçada böyle eserler var ama Türkçe bilmiyorum.
Tıp, zaruret halinin kural olduğu bir bilim dalıdır. Dolayısıyla erkek doktorun kadına kadın doktorun erkeğe muayene etme, tedavi etme gibi bağlantısında zaruret kuralları geçerlidir. Sizin özellikle incelenmesini istediğiniz hususları başlıklandırırsanız onlara temas edebiliriz.
2- Tıp ilmi, Şeriat ilimlerinden sonra en muteber ilimdir. Allah rızası düzeyini koruduğunuz sürece ibadet durumundasınız; talebe iken de tabib iken de. Farz ibadetleri yapın, haramlardan kaçının; sizin için asgari düzeyi sağlamış olursunuz. Yoğun günlerinizde Sünnet namazları da kılmayabilirsiniz. Fakat bu durum, internet üzerinden gezindiğiniz zamanlar için değildir. Bir tıp adamı olmak için 'başınızı kaşımaya vakit bulamadığınız zamanlar' açısından bu ölçüyü koyuyoruz.
3- Heykel türü yapıtlar haramdır. Müstehcen kabul edilebilecek her türlü resim de haramdır. Bunun elle çizilmesi veya makine ile alınması sonucu değiştirmez. Tabiat ve cansız eşya resmi helaldir. Makine ile çekilen ve yasak olmayan resimlerde ise ihtilaf vardır. Mümkün olduğu kadar uzak kalmak evladır ancak fotoğraf makinesi ile helal olan bir şeyi çekmek haramdır denmesi zordur.
4- Kibir, ikinci insanı küçük görmenin adıdır. Kendini büyük görüp diğer insanı küçük görme şeklindeki kibir cennete mani bir kibirdir.
Allah'a emanet olun, Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız