Yazılı Fetva

Tesettür Ve Namahrem Konusuna Dikkat Etmek Kaidesiyle Üniversite Okumak

18301
12.12.2011

Selamünaleyküm hocam hakkınızı helal edin vaktinizi alıyorum hocam günümüz Türkiye şartlarında bir bayanın üniversite okuması doğru mu?bu sene açıköğretimden mezun oluyorum yaşım 18 tesettürlü bir bayanım bayanların gereksiz bölümler okumasının doğru olmadığını biliyorum o yüzden psikoloji bölümü okumak istiyorum üniversite okumak istememin sebebi çalışmak para kazanmak değil öncelikle kendi çocuklarımı yetiştirmek istiyorum sadece çalışmadanda ev hanımı olsam bile bir bayan olarak çevreme çocuklarıma daha yararlı olacağımı düşündüğüm için istiyorum islami çalışmalarda bence eksik olduğumuz bir konu ama okul ortamı karışık erkek hocalar var benim oraya tesettürlü bir şekilde olmak ve namahrem konusuna dikkat etmek kaidesiyle okumam doğru olur mu? islami olrak dikkatli davranırsam gitmem doğru olur mu? cevabınız doğrultusunda bu yola gireceğim şimdiden teşekkür ederim Allah razı olsun.

Selamünaleyküm.
Mü'min, kazanacağı ile kaybedeceğini hesap eder kazanacağı ağır olursa onu yapar. Bayanların üniversite okumalarını kökten reddedecek durumda değiliz. Ama bayanlar okumaları hâlinde ne alıyor ne veriyorlar diye bir hesap da yapmalıyız.
a- Tesettürde sıkıntı var. (Tesettür sadece baş örtüsü değildir.)
b- Erkeklerle karma bir ortamda bulunmak zorunda kalıyorlar.
c- Erkeklerle daha yoğun bir şekilde bir arada kalmaya mecbur olunca, kadınlık iffetleri, hâyâ damarları baskı altında kalıyor. Evlendiklerinde eşlerine karşı bakışları saf kadın bakışı ile olamıyor.
d- Eş seçimini, aile filtresi dışında bir tür zorunluluk ortamında yapmaya mecbur kalıyorlar.
e- meslek edinmenin getirdiği komplekse kapılıyorlar.
Bu ve benzeri nedenlerin hepsi herkes için geçerli olmuyor elbette. Bir genel durum tespiti olarak bunları zikrediyoruz. Siz, kendinize bakın, ne kadar bunların etkisinde kalırsınız ne kadar kalmazsınız. Psikoloji gerçekten iyi bir ilim dalıdır ama 'annelik, eşlik' zirvesinden inmeye değer mi onu siz karalaştırın. Bir de şuna bakın:
Psikoloji mezunları iyi bir ev mi idare ediyorlar? Kaç çocuk doğurmuş, onları nasıl büyütmüşler? Bir de buna bakmalıyız, psikolojinin reklamı güzel de, kendini de bir görsek hani? İlahiyat mezunları iyi bir İslam mı yaşıyorlar da diyebiliriz, konuyu anlamak için...

Nureddin Yıldız