Yazılı Fetva

Tebliğ yaparken nelere dikkat etmeliyim?

7552
04.01.2016

‘Asiye olmak’ derslerinizi dinlemeye yeni başladım. Asiye yolunda gitmek istiyorum inşallah. Beni asıl düşündüren, üniversitedeki arkadaşlarıma tebliğ etmek. Kendimi tabi ki bununla sınırlandırmıyorum, ümmeti Muhammed’den sorumluyum fakat daha çabuk ulaşabileceğim ve etkili olabileceğim kesim üniversite olduğu için soruyorum; bunu yaparken nasıl bir metot uygulayabilirim? İki senedir kendi çapımda ne anlatabilirsem kar diyerek liseli kızlara sohbet yapıyorum. Aynı şekilde üniversite arkadaşlarıma yapmak istediğimi söylesem memnuniyetle karşılayacaklardır ama konu olarak neye öncelik vereceğimi bilemiyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

Bizim 'yararlı olmak' gibi bir emelimiz olmamalı. Bu mantıkla yola çıkarsak kazancımız az olabilir. Asıl gayemiz Allah’ın rızasını kazanmak yani kulluk yapmaktır. Biz birilerine bir kelime anlatırken, bu anlattığımız ona tesir edecekten önce Rabbimiz bize sevap verecek diye yaparız. Böylece de karşımızdaki anlasa da anlamasa da biz kazanmış oluruz.
Bugün Allah'a davet eden mü'minlerin en önemli iki görevi şudur:
a- Erimeden dik durabilmek yani kendini korumak.
b- İyi örnek olabilmek yani diliyle anlatmadan önce hareketleri ile anlatabilmek.
Kalpler Allah'ın elindedir. O dilediğini dilediği şeye yönlendiriyor. Biz sadece vazifemizi yapıyoruz. İhlasla ve tabii yöntemlerle söylenen iki cümle kalplere kadar nüfuz edebilir de bir sürü edebiyat hiçbir etki etmeyebilir.
Bu iki önceliği unutmayalım.
Kendinizi sürekli yenileyin. Bilginizi artırın, insanlara sizden taşanı vermiş olun.
Sabredin, asla acele etmeyin. Sonuçları verecek olan Allah Teâlâ'dır. Biz sadece vazifemizi yapıyoruz.
Müşteri arar gibi anlatacak kimse aramayacağız. Biz bulunduğumuz her yerde dinimizden bildiklerimizi söyleyeceğiz. Bir program eşliğinde beraber olabildiklerimiz varsa onlarla belli bir ders yapmamız mümkün olur. Ders yaptığımızda önceliğimiz ilmihal olmalıdır. İlmihal dinin pratiği demektir. İnsanların taharette bile sıkıntıları olan bir zamanda bunu yapmalıyız. Sonra hadisler okuyabiliriz. Riyazussalihin sizin için iyi bir kaynak olabilir. Onu okuyun, okutun. Erkam Yayınları’ndaki açıklamalı baskısı mükemmel denebilecek niteliktedir.
Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız