Yazılı Fetva

Süt bankacılığı açısından yaşanmış bir örnek

5368
31.05.2013

Selamün aleyküm Sayın Hocam,Benim iki sorum olacak anne sütü ile igili. Benim bebeğim 5,5 aylık 665 gr olarak, benim rahatsızlığım ve bebeğimin beslenememesi sebebiyle erken dünyaya geldi. Doktorlar %50 yaşama şansı verdikleri halde elhamdülillah sağlıklı. Ancak çok küçük olduğu için yoğun bakım ünitesinde 77 gün kalması gerekti. Hastanede kaldığı günlerde, her gün anne sütü götürdük kızıma. Anne sütünü tek kullanımlık saklama poşetlerine koyarak, isim tarih ve sütün sağıldığı saat yazılarak hastanedeki bebeğimizle ilgilenen hemşiremizin kendisine teslim ediyorduk. Kuvözlerde kalan bebeklerin hemşireleri belirli aralıklarla değişiyor ve bir hemşireye yatan bebek sayısına göre değişmek kaydıyla ortalama 4-5 bebek düşüyordu. Beni rahatsız eden ve kafama takılan konu ise; ben bebeğim dünya geldiği günden beri bol bol süt taşıdım hastaneye. Elhamdülillah rızkı veren Rabbim eksik etmedi. doktora ne kadar verildiğini sorduğumda 1 ml demişti ve ben 100 ml, bazen de bir paket dondurulmuş ve bir pakette taze olmak üzere yaklaşık 200 ml süt götürüyordum. 1-2 sefer arandık hemşire tarafından ve sütünüz bitti, süt getirin tarzında ve o gün dahil 1 gün bile aksamadığımız halde. Götürüp tekrar gittiğimde sordum ben çok süt getiriyorum nereye gidiyor bu sütler?
Buzluğa bakmamıştım kusura bakmayın dedi. Ben tatmin olmadım. Acaba döküyorlar mı, ya da daha vahim olanı başka bebeğe mi veriyorlar? Sadece benim değil diğer annelerinde aynı sorunu vardı. Bizim gibi  prematüre bebek anneleri bazı sebeplerden, belki de yaşamayacağı düşüncesiyle bebeklerini hiç görmeye gelmiyorlar ve sütte getirmiyorlardı. Sütleri olmayan annelerde vardı tabii. Bebeğim biraz büyüyünce bebeğimi emzirmek için yoğun bakım ünitesine giriyordum. 1 ayda böyle devam etti. Orada karşılaştığım bir başka olay beni iyice şüpheye düşürdü. Bebeğim için benim sütümden hazırlanmış içine ilaçları karıştırılmış biberon bana veriliyor ben de kızıma içiriyordum. Hemşire hazırlamak için gitti. Sorduğumda hazırladığını ama şimdi bulamadığını söyledi ve yenisini hazırlayıp getirdi.
Benim kızım için götürmüş olduğum sütü diğer bebeklere de vermiş olma ihtimalleri var. Ben şimdi ne yapmalıyım? Hangi bebeğe verildiğini bilmem de mümkün değil. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Oradaki bebekler isimle değil de soyismi ile çağırılıyor. Aklımda kalanlar var. Onları yazsam ve belki ben yaşamam (Allah kızıma hayırlı ve rızasına uygun bir ömür nasip etsin), eşime aileme de tembihlerde bulunsam. Kızım büyüdüğünde kendi yaşıtları ve belirtmiş olduğum soyisimlerine dikkat etmeye çalışsa. Başka bir şey aklıma gelmiyor. Uygulanabilir mi onu da bilemiyorum. Süt kardeşi ile evlilik konusu çok vahim şey. Sizden bana yol göstermenizi rica ediyorum.
İkinci sorum da Ramazan ayı yaklaşıyor. Kızım 15 aylık oldu ama büyüme ve gelişmesi 3 ay geriden geliyor. Anne sütü yanında başka gıdalarda veriyorum.Ama geceleri sadece benden besleniyor. Geçen sene ramazan ayında oruç tutamamıştım. Bu sene çok tutmak istiyorum. Ama eşim sütün azalır ya da kesilirse diyor? Bu konuda da bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Allah'a emanet olun.

Selamunaleyküm.Bütün samimiyetime sizi tebrik ederim. Size dualar ederim. Ümmetimin içinde kendisi öldükten sonra bile yavrusunun haramdan uzak kalmasını hesap eden bir anne olarak sizi tebrik ederim. Rabbim size, kadınlığın yüz aki olan Meryem validemizle bulunmayı, onun şefaatine Nail olmayı nasip buyursun. Anneliğiniz mübarek olsun. Yavrunuz, salih, mücahit, müttki kullardan olsun.Hassasiyetinizde yüzde yüz haklısınız. Keşke mümin kardeşlerimiz bu olayların inceliklerini anlayabilseler, keşke!Yavrunuza emzirme için YİRMİDÖRT AY orucu erteleyebilirsiniz. Hiç bir vebale kalmayacağınız gibi, ecir sahibi de olursunuz biiznillah.Şu durumda, siz gereken her şeyi yapmışsınız. Bundan sonra inşallah mesuliyetiniz yoktur.Size de eşinize de dualar ederim. Allah Teala sizi, yavrunuzu, ailenizi şerlerden muhafaza buyursun.Eğer izin verirseniz, bu yaşadıklarınızı arkadaşlarımız sizinle gelişip görüşsünler; bu bilgileri dergimizde size zarar evmeyecek şekilde neşredelim. İnsanlara katkınız olur.

Nureddin Yıldız