Yazılı Fetva

Sünnet ve Mezhep

7102
26.10.2013

Selamünaleyküm hocam. Bir kaç noktada size danışmak istiyorum.
1. Namazlarda göbek üstünde bağlamanın ve her rukuye varmadan önce vardıktan sonra elleri kaldırmanın gerekli olduğunu hadislerde görüyorum. Ben Hanefiyim. Hanefilikte ne varsa ona uymak zorunda mıyım? Elleri kaldırsam sen Şafi’sin diyorlar, ne yapmalıyım bilemedim. Yani ben sahih hadislerle amel edemez miyim hocam mezhebe ters görünse bile?
2. Namazdan sonra sünnet namazlarını evde kılma gayreti içine girdiğimde bana hiç kimse hoş bakmadı. Şimdiyse o camiye gitmek bile içimden gelmiyor. Namazda secdelere dikkat edilmediğini de görüyor içim mutmain olmuyor. Bende evimde kılıyorum. Vakit namazlarını ben mi yanlış yapıyorum. Hocam tek isteğim Efendimiz (s.a.v) dönemi gibi yaşama yoluna girmek.
3. Hocam siz müzik haram demiştiniz TV’de çok saygı duyduğumuz hocalar davul zurna çalınabilir diyorlar. Müzikli ilahileri rahatça dinliyorlar. Kadın kocası için kaş aldırabilir diyorlar ve çoğu zaten sakalını kazımış kökten neye itibar ederiz bilemedim?
4. Burada imam 8 rekât namazı hiç selam vermeden kıldırıyor 8-8-4 rekât toplam 20 rekat teravih. Şimdi korkuyorum da bidat ateştedir. Bu 8 selamsız bidatse kılmak üzüyor bilsem ki doğru bu gocunmam hocam 100 de olsun Allah için değil mi? Allah razı olsun.

 Selamünaleyküm. Sünnet'te var olan bir şeyi yapmak hiçbir Müslüman için ayıp veya kusur sayılamaz. Sizin de bunu yapmanızda kimsenin size ters gözle bakmaya hakkı yoktur. Yalnız sizin de bunu, 'Sünnet'e uymakla aykırı bir iş yapma lezzeti' arasında ne için yaptığınızı tekrar düşünmeniz gerekir. Nihayetinde Hanefi uleması, Sünnet dışında kalmış değildir. Daha itinalı düşünmeniz gerekir. TV hocalarına bakmanıza gerek yoktur, kalbinizi dinleyin. Teravih namazı sekiz rekâtta bir selamla kılınabilir. Bunda sakınca yoktur.

Nureddin Yıldız