Yazılı Fetva

Şehveti dizginlemek için tavsiye edilen orucun ölçüsü nedir?

18971
22.12.2015

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, evlenmeye güç yetiremeyen gençlere oruç tutmalarını tavsiye etmiş. Aynı zamanda, her gün oruç tutmanın da dinen uygun görülmediğine dair hadisler okudum. Peygamber efendimizin - sallallahu aleyhi ve sellem- tavsiye ettiği orucun ölçüsü nedir? Ne kadar aralıkla oruç tutmalıyız?

İnsandaki cinsel şehvetin en önemli hazırlayıcı etkenlerinden biri alınan gıdalardır. Oruç bu alınan gıdaları disiplin altına tutmaya katkı vermesi içindir. Yoksa oruç cinsel şehveti kökten kaldırmaz. Cinsel şehveti gıda ile kökten kaldırmanın riski insanın sıhhatinin tehlikeyi girmesi olarak sonuçlanabilir.
Gençler için tavsiye edilen oruç, mesela hafta iki gün Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak gibi bir oruçtur. Sürekli oruç tavsiye edilmez, edilmemiştir de.
Bu zamanda oruçtan daha önce 'göz koruması/kulak koruması' eylemi yapmak gerekir. Gözü şehveti çıldırtan salgının içine bıraktıktan sonra ne oruç ne de hac kurtarıcı olmaz. Şehveti yataklık eden sebeplerle mücadele etmek gerekiyor.

Nureddin Yıldız