Yazılı Fetva

Sanal Para (Bitcoin) Sistemini Kullanmak Helal midir?

38216
22.11.2014

Bitcoin (bitkoin) denen sanal bir para birimi mevcut, 2009’dan beri kullanılıyor dünyada. Türkiye’de de kullanıcı sayısı gittikçe artıyor. Kullanıcı olan bir arkadaşımızın sorması üzerine size sormak istedik. Yabancı kaynak ve makalelerde araştırdığımızda sistem şu şekilde yürüyor;
- Her kullanıcı bilgisayarını veya telefonunu en az 10 dakika boyunca açık tutarak bitcoin kazanıyor. Bitcoin, para ile sistemden de satın alınabiliyor.
- 1 Bitcoin şu aralar 40 dolar civarında bir değerde. Değeri kullanıcı sayısıyla değişiyor.
- Şu an milyonlarca kullanıcı birbirlerine Bitcoin gönderip alışveriş yapabiliyor, hatta yurtdışında pos cihazı bile mevcut, meyveyi bununla alabiliyorsunuz. Bitcoin transferlerinde vergi vs. ödenmiyor.
- Bu sanal para birimini takip eden yasal bir kurum veya devlet yok, kullanıcılar kendileri bilgisayara kurup, yazılımını geliştirip kullanıyorlar.
- Sistem 4 senede bir Bitcoin adedini yarıya indiriyor, dolayısıyla ortalama 2033 yılına kadar maksimum 21 milyon Bitcoin üretilebilecek şekilde hesaplanmış. Bundan sonrası üretilmeyecek. Dolayısıyla finansal olarak düşünüldüğünde mevcut Bitcoinler çok değerli olacak gibi görünüyor.

‘Sanal Para’ olmayan ama takdir edilen bir şeyi ifade ediyorsa bu, oradaki işlemin sonucunda kazanılanın caiz olmayacağını gösterir.

Nureddin Yıldız