Mektuplar

Sakalla Olmaz, Sarıkla Olmaz Derken...

8314
30.03.2016

Selamünaleyküm kıymetli hocam Nurettin YILDIZ. Sohbetlerinizi takip ediyor ve haz alarak dinliyorum. Ancak iki tane itirazım var.
1) Sakalla olmaz, sarıkla olmaz, çarşafla olmaz derken sanki bu insanları TENKİT ediyorsunuz gibi geliyor
2) Sözlerinizin en az yarısı ayet ve hadis olsun diyordunuz Tarikat erbabına.. Elbette doğrudur. Ben de sizin sözlerinizin en az yarısının ayet ve hadis olmasını çok isterdim. Hem de sizin için sıkıntı yok. Hafızsınız ve hadisleri de çok iyi biliyorsunuz.
NOT: Bu tenkitleri yaparken yapıcı ve eksikleri tamamlayıcı olsanız daha güzel olmaz mı?

Hürmetlerimle..
(Emekli İmam)

Selamünaleyküm.
Allah sizden razı olsun. Tam bir mü'min karakterine göre, birbirine hakkı tavsiye eden iki insanın yapması gerekeni yapıp ikaz etmişsiniz. Allah Teâlâ yaptığınızı kabul buyursun. Size teşekkür ederim.
Elbette sakal, çarşaf, sarık tahkir edilirse onu yapanın akıbeti tehlikeli olur. Bunu ben veya kim yaptı ise onun ahireti yanabilir maazallah. Allah'a sığınırım böyle bir şeyden. Bu bir nevi ibadeti tahkir etmek gibidir. Rabbim muhafaza buyursun. Meseleyi beyan sadedinde buna sebep olmak bile istemem, bunu katiyetle bilesiniz. Yalnız sarıkla yalanı birleştirmekte beis görmeyen, çarşafın altına sığınarak, sırf çarşaflı bulunduğu için işlediği habasete ruhsat üretmeye yelteneni de kabul edemeyiz. Onu, çarşafın en büyük düşmanı kabul ederiz. Kastedilen budur. Daha ötesi olamaz, bunu bilmelisiniz.
Tasavvuf, İslam'ın ince ayarları üzerinden anlatılması ve yaşanmasıdır, böyle görüyorum. Bizim anlatımımız ise sıradan gündelik bir anlatımdır. Tasavvufun inceliklerine vakıf olmadığımız ve o tarz bir ortamda bulunmadığımız için, bahsettiğiniz şekilde bir anlatımı tercih etmememizin normal kabul edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Benim derslerimin o incelikte olması gerekmez ama kılı kırk yaran anlayışın o incelikte olması gerekir. Ya da asıl tasavvufun dışında yeni model bir anlayış çıktı demek olur.
Rabbim muinimiz olsun.
Alakanıza teşekkür ederim.
Allah'a emanet olunuz.
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ
facebook.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız