Yazılı Fetva

Ramazan Başlangıcı Astronomik Hesaba Göre midir?

5408
12.10.2014

Ben Hollanda’da yaşayan bir din kardeşinizim ve sizin sohbetlerinizden çok feyz alıyorum, Allah sizden razı olsun. Biz müslüman olarak ramazanın başlangıcında astronomik hesaba mı güveneceğiz yoksa Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vesellemin bize emrettiği gibi mi, hilali görünce oruca başlayınız ve hilali görünce bayram ediniz, hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayın. (Buhari, Muslim)

Ramazan ayımız ve bayramımız kesinlikle Hilal’in gözetlenmesi ile olmalıdır. Açık hadisler varken başka türlüsünü söyleyemeyiz. Kararımız, itikadımız budur, böyle kalacaktır inşaallah. Bunu hiç kimse ile tartışmayız da.
Meselemiz şudur:
Hilal’i gözetleyen kimse var mı ya da Hilal gözetlemenin fıkhını bilen var mı? Ramazan’dan Ramazan’a akla gelen bir konu olduğu için ya da Müslümanların böylesi acil bir derdi olmadığı için başımıza bunlar gelmektedir.
Suudiarabistan’ın böyle bir konuda ciddiyetine inanamıyoruz. İnanmamakta da binlerce kere hakkımız vardır. Türkiye bütün bildiğimiz aleni laiklik ablukasına rağmen, Suud’a göre daha ciddidir bu meselede. Türkiye takvimine uymanızın zaruretler açısından bakıldığında sakıncası olmayacağını düşünüyoruz. Meselenin özeti budur. Böyle bir meseleyi aramızda tartışma konusu yapacak olursak korkarım Ramazan rahmetinden bile mahrum kalırız. Daha teeni üzere düşünelim. Allah’a emanet olun.

Nureddin Yıldız