Yazılı Fetva

Ramazan ayında lokantada çalışmak caiz midir?

7772
19.05.2015

Ramazan ayında yiyecek satmanın caiz olmadığını öğrendim. Peki, Ramazan ayında yemek satan bir lokantada çalışan Müslüman ne yapmalı? 1 ay boyunca izinli olmak da zor bir ihtimal, Müslüman böyle bir işe hiç girmemeli mi? Yine restoranlarda -maalesef- kola denen, bütçesiyle Müslümanların vurulduğu içecek satılıyor. Bunu istemeyerek de olsa servis etmek her Müslümanı düşündürmeli. Bu ve benzer durumlarla günlük hayatta çok sık karşılaşmaktayız, bir Müslüman olarak ne yapmamız gerekli? Ramazan ayında buralardan para kazanan mü’min haram para mı kazanmış olur?

Direkt haram demesek bile haram şüphesi olan dememizde sakınca yoktur. Müslüman olmak, zora talip olmak demektir. Direnmek ve sonuna kadar mücadele etmek gerekir. Ramazan gününde kendisine oruç farz olan birinin orucu yemesine yardım etmek caiz değildir. Caiz olmayan bir işten kazanılan para da şüpheli paradır. Daha iyi bir iş bulmak veya o dönemi tatilde geçirmek ya da bir çare üretmek... Mücadele budur.
Kola satmak ise alenen haramdır diyebileceğimiz işlerden değildir. Müslümanların onu stratejik savaş konularından biri olarak görmeleri gerekmektedir.

Nureddin Yıldız