Yazılı Fetva

Oyun oynarken ‘Ya Hak’ demenin hükmü nedir?

5840
24.05.2015

Halı sahada maç yaparken arkadaşın birisi esprisine, ‘ya hak’ diyerek topa vurdu, gülüştük ama sonra bunun yanlış olduğunu anladım. O şakayı yapan iki arkadaşı uyardım tevbe için, diğer gülenleri de uyarmak gerekir mi? Küfre sebep olur mu bu hareket? Yine bir bilgisayar oyununda güçlenen karaktere, -haşa- ilah olmuş, Allah olmuş gibi konuşmalar geçiyor, bu durum küfre sebep olur mu? Ayrıca, ayetlerin jaz ve disko müziklerinde kullanılmasının günahı nedir?

Mü'minin mukaddes bildiği değerleri bu tür basit konulara alet etmesi ateşle oynamaktır. Tam anlamıyla ateşle oynamak! Bunu söyleyenin ve orada duyanın istiğfar etmesi gerekir. Bu sözleri söylemenin dinden çıkmak anlamında küfür olduğunu ise söyleyenin niyeti, söyleme tarzı gibi durumlara bakarak kararlaştırabiliriz. Yine de küfür değilse bile ateşle oynamaktır, diye bilinmelidir.
Âyetlerin müzikle ilgili durumlarda kullanılması da bundan aşağı değildir. Yapılması, dinlenmesi, destek olunması, icrasına sessiz kalınması istiğfar gerektirir.

Nureddin Yıldız