Yazılı Fetva

Otobüs Şoförünün Cuma Kılması

5970
28.06.2013

Selamun Aleyküm. Hocam ben ‘İETT’ de çalışan bir şoförüm. Bizler vardiyalı olarak çalışmaktayız, ve bir hafta cumaya gidip bir hafta gidemiyoruz iş dolayısıyla, ayriyeten kış mevsiminde  kısa vakitlerde, bir noktadan hareket saatinde ezan okunmamış oluyor. Diğer noktaya vardığımızda vakit geçmiş oluyor. Bizde bazı zamanlar  ima ile  kazaya bırakıyoruz  veya trafik yoğun olduğu saatler de rötara kaldığımız için hiç durmadan devam etmek zorunda kalıyoruz. Bu konuda ne yapmamız icap eder? Başka bir konuda  hayır duası alsak da, beddua aldığımız zamanlarda oluyor. Çoğunda haklı taraf olsak da, bizimde hatalı olduğumuz zamanlar oluyor tabi ki  bizde aciz kullarız. İnsanlar bize robotmuşuz gibi davranıyor. Stres yada teslim olamamak, adı ne olursa olsun sinir katsayımız yükseliyor direksiyona oturup binlerce insanla muhatap olduğumuzda şoförlerin %90’ ı dört – beş  hap kullanıyor. Hocam bunların şikayet olarak algılamayın "Hayır ve şer ALLAH'tan". Sadece ne tavsiye edersiniz ve hayır dualarınızı bekliyoruz. Benim bu durumumda olan 20.000 yakın ‘İETT’ ve ‘HALK OTOBÜSÜ ŞÖFÖRÜ’ var. Şimdiden Allah razı olsun. Allah (c.c) yardımcınız olsun.

Selamünaleyküm. Evet, sizin meslekteki kardeşlerin böyle bir sıkıntısı var, Allah yardımcınız olsun. İnsanların size bakışları ile alakalı yapılabilecek çok şey olmadığını düşünüyorum. Sabırlı olmalısınız, gerekiyorsa O meslekte ömrünüzün tükenmemesini sağlayacak değişiklekler yapın.Cuma namazına gelince, bu hususta sizden ricam şudur:Bağlı olduğunuz müdürlüğe şöyle bir dilekçe yazın. Sizin gibi namaz derdi olanlar da yazsınlar. Resmi cevap isteyin. Bir gün, size veya bir başkasına resmi Cuma namazı ruhsatı çıkarsa büyük bir ecir kazanırsınız. Bir Cuma kılmaktan daha büyük bir ecir olur bu biiznillah.
.......Müdürlüğüne.
Kurumunuza bağlı olarak çalışan ......... numaralı şöförüm.Çalışma takvimimiz gereği iki haftada bir Cuma namazı kılamıyorum. İnançlar’ım gereği, Cuma namazı kaçırmam benim adıma büyük bir günahtır. Bu günah beni eziyor, çalışma azmimi kırıyor. Cuma namazı kaçırmayacağım bir kolaylığın bana sağlanmasını rica ediyorum.

Nureddin Yıldız