Yazılı Fetva

Öşürden Bir Sorumluluğum Var Mı?

8905
09.05.2012

Babamgil ana-baba bir 8 kardeş ve birde baba bir 3 kardeşleri daha var. Babaannem sağ. Dedem yıllar önce öldüğünde diğer 3 kardeşleri evlenmiş aile dışındalar. Dedem öldüğünde 8 kardeşten en büyük, babam evli, diğerleri bekar.Dedem ile diğer çocukların bazısı arasında aile içi sorunlar yaşanmış. Dedemde elinde olan tarlaların çoğunu resmi olarak babaanneme vermiş. Bir kısım tarlada (16 dönüm) dedemin üstünde. Babam, iki amcam ve evleninceye kadar diğerleri beraber çalışmışlar. Sırayla evlenecek olanı evlendirmişler. Babam sağ iken iki amcamla beraber 2003 de vefat edinceye kadar bütün tarlaları ekip dikerlerdi. Babamın öldükten sonrada diğer amcalarım ekip dikiyorlar. Diğer kardeşleri babaanneme tarlaları herkese paylaştırması için talepte bulunuyorlar. Ne dedemin olan nede babaannemin üzerine kayıtlı olan tarlaları paylaştırılmış değil ve halen amcamlar ekiyor. Haklı olarak herkes payını istiyor. Hocam böyle karmaşık bir yapının içinde büyüdük. Babam 2003 de ölünce amcamlar bizi korudu kolladı. Tabi bende okulumdan boş olan zamanlarda çalıştım. Tabi yine aynı arazilerde. Ama çalıştığım çok bir şey etmez. 2008'e kadar böyle devam etti. 2008 de ben asteğmen olarak güneydoğuya askere gidince maaş aldım. O andan itibaren biz çoğunlukla kendimizi idare etmeye başladık. Kırsalda yaptığım için para biriktirdim. Gelince babam gününden kalan birkaç inek vardı onlarla ilgilenmeye başladım. Yeni inek aldık vs. Yani kazancımız şu anda sığırcılıktan. Ancak sığırların saman ve yem ihtiyacını amcamların ekip diktiği tarlalardan sağlıyoruz. Bende az çok çalışıyorum. Geçen sene yani şuanda kullandığımız yem ve samanın %80-90 ını babam gününden kalan ineğin birini satarak karşıladık. Bu düzenden ben giderek sıyrılmaya çalışıyorum. Kalkan mahsulün öşrü verilmiyor. Ben hâsılatta söz sahibi değilim. Şu anda vermek istesem hâsılat benim değil. Ancak un vs. gibi yiyip içiyoruz. Genellikle pancar kooperatifi gibi faiz bulaşabilen yerlerden ve kredi kartı gibi şeylerle alış veriş yapılıyor. Yani faiz şüphesi de kafamı karıştırıyor. Birde hocam dedemin tarlalarının ekimine de sadece traktör sürmek gibi ve ya beden çalışmak gibi katkıda bulunuyorum. İstemeyerek de olsa bunu yapıyorum. Hocam karmaşık yapı ve Sizden aldığım cevaba göre ben bu düzeni tamamen terk ve ya devam ettirmek istiyorum.
1- Geçmiş yıllar için ve şu an için Öşürden benim bir sorumluluğum olur mu? Ben kendi yedirdiğimi hesaplayıp versem nasıl olur.
2- Yine tarlaları hak sahiplerine vermek benim elimde değil. Ancak cahiliye dönemimde amcamgile yakın olduğumdan zulme destek oldum. Ancak askerden sonra en azından kalben ben bu durumu istemedim. Hocam babaannem halalarımın baskıları yüzünden vermeye niyetlenmişti. Bende Allah rızası gözetmeden "seni koruyup kollayan olmaz kime ektirirsen ektir ama tapuları verme ölünce alsınlar demiştim" babaannemi düşünerek. Ancak yine istemesem de bize faydası oluyor. Bizim inekler üzerinde mirasçıların bir hakkı var mıdır? Helalleşmem gerekir mi?
3- Birde hocam annem sadece benim evlenemediğimi düşünüyor. Yani benim bu işi terk etmemi istemiyor. Bu durumda beni sıkıntıya sokuyor. Annemi dinlemeli miyim?
4- Hocam bizim kazancımız bize helal midir haram mıdır?

Selamünaleyküm.
Haramdan arınma gayretinizi Allah mübarek kılsın güzel kardeşim. Çok gayret edin, yediğiniz helal olsun.
1- Senin elinde sana ait bir arazı bulunmadığına göre senin öşür vermen gerekmez. Eskilerin veya başkalarının vebali de sende olmaz.
2- Şu anda senin görüşünün geçerli olacağı bir durumda herkese hakkının verilmesini iste, böyle bir tutumu destekle; gerisinden mesul olmazsın.
3- Evlenmen eğer seni sıkıştırıp farz düzeyine geldi ise hemen evlen. Bu hususta annenin müdahale hakkı yoktur.
4- Senin elindeki ineklerde hakkı olduğunu söyleyen biri yoksa o inekler senin demektir. Onlardan kazandığın da helaldir. Onlara yedirdiğin yemde de zaten hakkın vardır. Allah yardımcın olsun.

Nureddin Yıldız