Yazılı Fetva

Ortak Paraları Olan Eşlerin Zekatı ve Kurbanı

8822
25.10.2014

Benim bir miktar altınım var, nisap miktarını geçiyor. Ve eşimle birlikte birikmiş paramız var, bu miktarı altından ayrı tutarsak, o para da nisap miktarını geçiyor. İkimiz de çalıştığımız için bu para ikimizin biriktirdiği para. Biz altınların değerini ve birikmiş parayı toplayıp bir zekat veriyoruz. Kurbana gelince, ikimiz de ayrı ayrı mı kesmemiz lazım? Kurbanın herkesin kendine göre bir ibadet olduğunu biliyorum, para sadece eşimin olsa kendisi ayrı bir kurban kesmesi gerekir fakat bizim durumumuzda, altınlar benim, para ikimizin. Bir kurban yeterli mi veya iki kurban mı? Bir kurban olduğu taktirde, bunun parasını da ikimizin parasından vermiş oluyoruz ikimiz de çalıştığımız için, böyle olduğu takdirse bu kurbanın kimin adına kesildiği önemli mi?

Selamünaleyküm. Bu şekilde ortak bütçe yerine herkesin parasını ayırın. Masrafları ortak yapın ama kimin ne kadar parası var bilinsin.
Kurbanı iki adet kesebilirsiniz; aynı bütçeden iki kurban parası çıkmasında sakınca yoktur. Önemli olan niyetin iki kişi adına olması ve her birinizin kurban kesmeye niyet etmesidir.

Nureddin Yıldız