Yazılı Fetva

Organ Nakli Ne Zaman Yapılır?

9244
13.04.2012

Selamünaleyküm. Hocam organ nakline insan öldükten sonra olması şartıyla uygun olduğunu söylediğiniz cevaplarınızı okudum. Ancak ölüm tam manada nasıl olur? Beynin durması, kalbin faaliyetlerine devam etmesi ölüm olarak adlandırılabilir mi? Bitkisel hayat denilen bu durumda organ nakli caiz midir? Birde normal şartlarda kan bağışı yapmak caiz midir?

Selamünaleyküm.
Organ nakli hususunda, muasır fukahanın yapmış olduğu toplantılardan çıkan sonuçları şu şekilde özetlememiz mümkündür:
1- İnsanın kendi bünyesinden bir parçayı başka bir yere nakletmek caizdir. Bu tedavinin, daha ağır bir zarar oluşturmama şartı vardır. Meselâ, koldaki bir arızayı gidermek için ayağından nakil yaparken ayağın felç olmasına neden olma gibi bir durum olmamalıdır.
2- Bir insandan başka bir insana nakil yaparken yenilenen parçalar nakledilebilir. Kan yenilenen bir parça olduğu için nakli caizdir. Verenin bağış yapma ehliyetine haiz olması gerekir.
3- Yaşayan bir insandan organ almak, o organın alınması ile verene eksiklik getirecek bir alma ise bu haramdır. Yedeği bulunan bir organ ise birinin alınması hususunda fakihler arasında farklı görüşler vardır.
4- Ölümü gerçekleşmiş bir insandan diriye nakil yapmak ise varislerin izni veya ölmeden önce kişinin bunu vasiyet etmesi ile mümkündür.
5- Bütün bu işlemlerin hiç birinde ticari bir işlem bulunmamalıdır. İnsan üzerinden ticaret haramdır. Sadece tıbben gereken masraflar karşılanabilir, insan organına değer takdir edilemez.

Nureddin Yıldız