Yazılı Fetva

Oral ilişki haram mı?

449713
23.03.2011

İslam'da oral ilişki haram mı, sorusuna Ali Rıza Demircan'ın vermiş olduğu aşağıdaki cevaba siz katılıyor musunuz?
a) Cinsel ilişkinin başlangıcında, şehvetlenmeden ötürü gelebilecek akıntı ve mezi dil ve dudaklara bulaştırılmadan yapılacak ve rûhî bunalım doğurmayacak oral ilişki ruhsat olarak onaylanabilir. Ancak fıtrî bir duygu ile veya rûhî ve kültürel gelişim sebebiyle oral ilişkiye ilgi duymayan, hatta ona karşı olumsuz tavır alan eşi buna zorlamak, ruhsal bunalıma ve cinsel mutsuzluğa sebep olacağı cihetle zulüm olur. Sadizm gibi bu tür zulüm de şüphesiz haramdır. Harama yöneltici değinilen davranışlardan kaçınılsa da, tabiî bir sevişme tarzı olmadığı için, oral ilişkinin bir süre sonra nefretimsi duygulara sebep olabileceği ve dolaylı olarak cinsel mutluluğu olumsuz yönde etkileyebileceği gerçeğini de hatırlatarak, oral ilişkinin onay verilebilecek bu kısmından da kaçınılmasını öğütleriz. Nitekim örtüsüz çıplaklık ve cinsel organlara bakmak bölümünde sunduğumuz sakındırıcı öğütler çizgisinde, kaçınılmasını tavsiye buyuran İslâm bilginleri de vardır.
b) Ağzı cinsel organa dönüştüren ve ağza boşalmayı içine alan oral ilişki ise -Allah bilir- haramdır. Kur'ân ve Sünnet arka organdan (anüs) ilişkiyi haram kılar, bu tür ilişkilerin helâl görülerek yapılmasını azaba uğrama sebebi olarak bildirirken, ağzı cinsel organa dönüştürerek yapılacak oral ilişkiyi daha bir haram kılacağı açıktır.(Ali Rıza Demircan'ın kitabından alıntı)

Ali Rıza Demircan Hoca'nın naklettiğiniz görüşü fıkıh kitaplarından yapılacak bir alıntıyı özetlemektedir. Üzerine söylenebilecek bir söz yoktur. Özetleyecek olursak, eşler arasında necasete dil değdirmenin dışında böyle bir sevişmeye mani yoktur. Yalnız bunu, sevişme noktasından daha ileri
götürüp cinsel organ gibi ağzı kullanma mahzurlar ihtiva etmektedir. Allah'a emanet olun.

Nureddin Yıldız