Yazılı Fetva

Ölü Adamın Kafasını Kesmek İslam'da Var mı?

7372
27.02.2014

Selamünaleyküm hocam. Hocam benim iki sorum var;
-Geçenlerde Suriye'de cihat eden mücahitlerin bir videosu çıktı. Videoda öldürülmüş Esad askerinin kafası ölmüş olmasına rağmen kesiliyor. Arkadaşlarla aramızda bu konu tartışma konusu oldu. Bazı arkadaşlarımız bunun dinen caiz olduğunu söyledi. Sizin ilminiz bizden çok olduğu için size sormak istiyoruz: Ölü bir insanın(düşmanın) kafası öldükten sonra kesilebilir mi? Kesilebilirse bunun dayanakları nelerdir?
-Pakistan'da bir şeriat mahkemesi bir adamı, öldürdüğü insanlara yaptığı şekliyle öldürdü. Yediye kesti, sonra da asit dolu varillere attı. Mahkeme kararına ulaşma gibi bir imkanımız olmadığından dayanağı bilemiyoruz. Bazı arkadaşlarımız bunun kısas hükümlerine tabi olduğunu belirtip caizdir dedi. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Böyle bir kararın İslam'da dayandığı noktayı merak ediyoruz. Bir insanı önce öldürüp daha sonra yediye bölünüp asit kuyularına atılması kısasa girer mi? Zaten ölümle ruh bedenden ayrılmıyor mu?

Aleykümselam. Her iki örneği de İslam'ın emri olarak alamayız. Her iki yerdeki uygulamalar da İslam ile bağlantılı olamaz. Ortada bir cahillik ve kör gidişat vardır. Allah'a sığınır, fitneden ateşten korunur gibi korunmaya çalışırız.

Nureddin Yıldız