Yazılı Fetva

Okullarımızın Durumu

15422
02.12.2012

Selamünaleyküm. Buluğ çağına girmemiş çocukları okula göndermenin hükmünü sormak istiyorum. Bu konuda okullarda işlenen şirk, küfür amelleri nedeniyle göndereninde kâfir olduğunu beyan edenler var. Bu şirk, küfür amellerini yaptırtmayıp, engel olur ise kâfir olmayıp, haram filleri (karma eğitim gibi) olduğundan günahkâr olarak adlandırılıyor. Bende bu küfür, şirk amellerinin ne olduğunu sorduğumda şu cevapları veriyorlar. Bu maddeleri aşağıya sıralıyorum. Ve size sormak istiyorum. Bu maddeler küfür, şirk amellerini içeriyor mu? Bunların işlenmesine engellemeyen anne-baba kâfir oluyor mu?
1. andımız okumak. 2. istiklal marşı (küfrün şiarlarını yaptığı için)  3.10 Kasım Atatürk’e saygı duruşu. 4. Cumhuriyet, 23 Nisan bayram kutlamaları. 5. Derslerde anlatılan laiklik, demokrasinin övülmesi, Allah'ın ayetlerinin dolaylı veya direkt inkâr veya alay edilmesi.

Selamünaleyküm. Şirk ve küfür gibi kavramlar adeta idam gibi son kullanılabilecek kavramlardır. Ulu orta bu kadar rahat kullanılmaları ağır bir sorumluluktur. Buna dikkat edelim. Okulların mü'min insan yetiştirmek için ikame edilmedikleri gayet açıktır. Tam aksine kafası karışık insan yetiştirmek için ikame edilmektedirler. Bir mü'minin çocuğunu, hiçbir sakınca yokmuş kabul ederek yani bu durumu normal görerek okullara göndermesi elbette Allah katında sorumluluk gerektirecek bir durumdur. Bunu şirk, küfür kavramları ile kullanmasak da ağırlığını reddedemeyiz. Meseleyi zaruret meselesi olarak görüp, kendi çapında da tedbirler alan mü'min için ise aynı şeyi söylememiz doğru olmaz. Mü'min insanları cehenneme doldurduktan sonra delil toplama mantığı ile hareket etme yerine ne durumdayız, neler yapabiliriz mantığı ile hareket etmek gerekmektedir. Allah'a emanet olunuz.

Nureddin Yıldız