Yazılı Fetva

Neden her işe besmele ile başlanıyor?

5744
19.12.2015

Besmele bir tılsım mıdır? Otururken, kalkarken, yerken her yerde besmele var. Namaza bile besmeleyle başlanıyor!

‘Bismillah’ Allah’ın adıyla başlamaktır. Allah’ın yarattığı bir mahlûk olan insan, baştan sona Allah’ın mülkü olan bir âlemde herhangi bir işi yapmaya başlarken, O’nun adının dışında neyi anabilir? O’nun mülkünde, O’nun adından başka bir şifre, hayrı açmak veya şerden kurtulmak için kullanılabilir mi? Elbette, Allah’ın kulu,Allah’ın mülkünde Allah’ın adıyla oturup kalkacak, gezip koşacaktır. Bundan daha tabii ne olabilir? Keşke anlamını ta en kılcal damarlarımıza kadar idrak ederek ‘Bismillah’ diyebilseydik! Keşke!
Ne yazık ki, dilimizi söylettiğimiz oranda beynimizi ona odaklayamıyoruz. Fakat o haliyle bile muhteşem bir ufka dalmaktayız. Anlamını müdrik olmasak bile ‘Bismillah’ büyüktür. ‘Bismillah’ ile yatağa girmek, yarı ölüm olan uykuda bir güvendir. ‘Bismillah’ ile yemeği ağza koymak, yiyecekten gıda almaktır. ‘Bismillah’ hayatın teminatıdır.
Besmele’nin sırlarına vakıf olmaya çalışmak önemli bir hedef olmalıdır. Bunun için mesela Hamdi Yazır’ın tefsirinde Fatiha suresinin başındaki besmele izahını dikkatlice okuyup anlamaya çalışabiliriz.
Mubah olan her işi yaparken ‘Besmele’li olmak bir ayrıcalıktır. Sadece Allah Teâlâ’nın adının anılması caiz olmayan tuvalet ve benzeri yerlerde besmeleyi, o mekânda telaffuz etmeyiz. Haram ve çirkin olan işleri yaparken ‘Besmele’ telaffuz etmek ise tehlikeli bir günahtır.

Nureddin Yıldız