Yazılı Fetva

Nasıl "Rabbani Genç" olunur?

4701
18.09.2018

Selamünaleyküm hocam.
Sizin sohbetlerinizde kullandığınız RABBANİ GENÇ deyimi hoşuma gidiyor ama nasıl olunacağını anlayamıyorum. Siz anlattı iseniz de ben kaçırdım. Sizi severek takip ediyorum ve anlattığınız aklımda kalıyor. Bana nasıl rabbani olacağımı izah edebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

Ve aleykümselam ve rahmetullah
 
RABBANİ ADAM, hayatını Rabbinin rızasına göre planlamış ve öyle yaşamaya çalışan insan demektir. Bunu bir sahabi mantığı gibi de görebiliriz. Nasıl Rabbani adam olunacağına gelince, elbette kuru bir temenni, geçici bir heyecan yerine yürekten gelen bir istek, sonsuz bir heyecanla bunun mümkün olacağını bilmek gerekir.

 

– Canlı bir iman gerekir. Öyle bir imana uyumlu çevre ve dostlarla oturup kalkmak birinci şarttır.

 

– Hedefi büyük olmak gerekir. Cennetten başka her şeyi ve yeri küçük gören, cennete girmeden soluklanmayacak bir hedefe kilitlenmek gerekir.
 

 
– Alfabe çözer gibi büyüklerin hayatını çözecek. Başta peygamberler olmak üzere önceki Rabbanilerin nasıl yaşadıklarını, olaylara gösterdikleri refleksi bilecek, ona göre kendisine plan yapacak.

 
– Zaman hassasiyeti olacak. Saat değil dakika hesap edecek.
 
 

– Mubahlara dalmayacak. Şeytanın büyük insanları harama çekmek için mübahları abartarak başlayabileceğini bilecek. Nimetleri kullanacak ama nimet delisi olmayacak. Uyku ve yemek gibi nimetleri abartmadan dengeli kullanacak.
 
 

– Gece ibadeti olacak.
 
– Kur’an okumaktan zevk alacak. Okudukça okuyacak.
 

 
– Allah için yaptığı sosyal işleri olacak. Allah’a davet edenlerden olacak.
Rabbim cümlemizi Rabbani kullarından eylesin

Nureddin Yıldız