Mektuplar

Namaz Eğitiminin İpuçları ve Kederimizle Kavrulmak

5896
15.08.2015

Selamünaleyküm.
Biz 7 yıldır İslam’a uygun bir hayat yaşama gayreti içindeyiz. Oğlumuz 10 yaşını bitirdi. 7 yaşından beri namaz eğitimi vermeye çalışıyoruz. Okul sınıflarına göre 1.sınıfta bir vakit, 2.sınıfta iki vakit olarak artırdık. Şu anda 4 vakit kılıyor. Bu seneye kadar sorun yaşamadık. Hatırlattığımızda itirazsız severek kılıyordu. Fakat bu sene hatırlatmadan kılmasını istediğimizde itiraz etmiyor fakat, vakitleri kaçırıyor ve aklına geldiği halde hatırlamamış gibi davranıyor, ya da abdesti yokken varmış gibi namaza duruyor. Hatırlatınca, unutmuşum gibi mazeretler ileri sürüyor. Bu isteksizliği ve namaza karşı rahatlığı bizi üzüyor. 10 yaşındaki namaz eğitimiyle ilgili hadisi nasıl uygulayabiliriz bilmiyoruz. Bu zamana kadar olumsuz davranışlarına karşı fiziksel bir müdahalemiz olmadı. Yine her namaz vaktinde uyararak düzenli kılmasını mı sağlamalıyız, yoksa kendi haline mi bırakmalıyız bilemiyoruz. Yardımcı olursanız seviniriz. Ankara’da bu yaş grubuna uygun ortamlar varsa önerebilirseniz seviniriz. Allah razı olsun. Allah’a emanet olunuz hocam.

Aleykümselam.
Önce, size bir grup tavsiye edemeyeceğimi esef ederek söylemeliyim. Müslümanların kendi gruplarından başka kimse ile ilgilenme dertliliği, ne yazık ki neredeyse yoktur. Çocuğuna iyi bir okul bulan, cennete girmiş sayılıyor. Çocuğunun on yıl sonraki işini garanti ettiği rüyasını gören, o sabah uçuyor yatağından.. Eh, dünyamız bu hâle gelince ben ve siz, kederimizle kavrulup kalacağız sonunda.
Gözlerimizdeki kavrulmuşluğu ve çaresizliği gören Allah, bize rahmeti ile muamele buyursun.
Başka çaremiz kalmamıştır.
Sakın derdinizden ürkmeyin.
Bu dert, peygamberler başta olmak üzere, Rabbine iyi bir kul olarak kavuşmak istemiş bütün salihlerin derdidir. Biz derdimizden dertli değiliz. Altında kalır mıyız diye endişe ederiz sadece. Şimdilik ben size, genel olarak neler yapabileceğimiz konusunda ipuçları vereyim. İleride gelişmeler oldukça tekrar yazışalım. Bu kardeşinize de dua etmeyi unutmayın lütfen.
Şöyle bir plan yapalım:
* Yavrumuzun namazlı bir geleceği olması için çok dua edin. Bu çok kelimesini, az-çok şeklinde anlamayasınız sakın!
* Baba-anne olarak asla çocuğun yanında bu konuları tartışmayın.
* Bu eğitim için en az 'bin yıl' mücadele etmeye hazır olun. Bin yıl sonra da, onu istediğiniz gibi göremezseniz, gözyaşlarınız dua olsun.
* Mükemmel beş vakit için planlar yapın, gayret edin. Olmazsa dörde, olmazsa üçe, olmazsa ikiye, olmazsa bire, olmazsa ileride kılma vaadine, olmazsa namaz kılana muhabbet beslemesine.. razı olun. O kadarı bile sizde umut olarak işe yarasın.
* On yaşında veya on beş yaşında, siz onun yaşına değil sizin ebeveynliğinize bakın.
* Zaman zaman annesi ile babası olarak nöbetleşin ki, ikiniz birden yıpranmayın onun gözünde.
Şöyle yapın:
Namaz eğitimini bir iki hafta annesi üslensin, siz namazı ile ilgilenmiyor gibi yapın. Siz, okulu ile ilgilenin o dönemde. Sonra aynı şeyi iki hafta siz yapın, annesi çamaşırları ile ilgilensin. Böylece siz yıpranmazsınız, o da ikinize birden kızgınlık beslemez.
* Sadece namaza yüklenmeyin. Bir ay Kur'an okuma hamlesi yapın. Öbür ay biraz namaza dönün. Bu bir çeşit namaz konusunu nadasa bırakma gibi olsun. Asla şüpheniz olmasın; Allah sizi mahcup etmeyecektir. Karın altında aylarca kalıp baharda başak veren buğday gibi olacak yavrunuz ve siz kabir karanlıklarında iken onun kıldığı teheccüdlerden size intikal eden sevaplar, anne baba olarak kabrinizi nurlandıracak. O gün için çalışın. Usanmayın, yorulmayın.
* Bu dönemde, çocuğunuzun bazı maddi isteklerini namaz nedeniyle yok saymayın. O da intikamını namazdan alır o zaman. Onun dediklerini yapıyor görünmeniz, sizi daha güçlü yapar. Çocuğunuza esir olmanız da demek değildir bu. Ortasını bulun.
- Namaz eğitimi mücadelenizi, sadece onun namaz kılması için yapmayın. Tamam, o namaz kılacak; hedefimiz bu ama, bir de sizin bu mücadeleniz, şeytana karşı bir mücadele olduğu için de mübarek bir iştir. Sizin bu uğraşınız, mahza ibadettir zaten.

Allah sizinle olsun. İşiniz kolay olsun. Allah’a emanet olunuz.
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ
facebook.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız