Yazılı Fetva

Kurban ve Adak

27253
07.10.2013

Selamünaleyküm
1-)Adak ve akika kurbanları kurban bayramı günlerinde kesilir mi?
2.)7 hisseli büyük baş bir hayvanda bir kısmının kurban bir kısmının adak niyetiyle kestikleri kurban geçerli mi? 5 kurban hissesi 2 adak hissesi gibi.
3.) Adağı olan 7 kişi ayrı ayrı koyun veya keçi almak yerine bir araya gelip bir inek alıp bir seferde adaklarını yerine getirebilir mi?
4.) Kişi farklı iki ayrı yerde birer hisse alıp iki kurban kesebilir mi? Yoksa biri mi geçerlidir? Eğer böyle ise böyle bir durum diğer hisse sahipleri açısından kurbanlarının sıhhatine zarar verir mi?
5.) 7 hisseden 1 hisseyi kendilerine kurban vacip olmayan bir grubun almasında kurbanın sıhhati açısından sakınca var mıdır? Örneğin bir hisse 400 TL, 20 kişi bir araya gelip kişi başı 20 TL toplayıp 400 TL biriktirip bir hisse alırlarsa kendilerine kurban vacip olan 6 kişinin kurbanlarına zarar verir mi? Şimdiden Allah razı olsun.

Selamünaleyküm.
1- Her ikisinin de kurban günlerinde kesilmesinde bir sakınca yoktur. Fazilet farkı da yoktur.
2- Yedi hisseden birinin veya bir kaçının Allah için kesilen herhangi bir kurban olmasında sakınca yoktur.
3- Yedi kişinin adaklarını birleştirip bir büyük baş kesmelerinde sakınca yoktur.
4- Bir kişinin biri farz olan diğeri de sevap maksatlı olan iki veya daha fazla hisselere, aynı hayvanda ya da farklı hayvanlarda girmesinde sakınca yoktur.
5- Böyle bir biriktirme ile kurban olmaz. Diğer hisselere zarar vermeyeceği söylenebilir ama işin doğru olmadığı aşikârdır.

Nureddin Yıldız