Yazılı Fetva

Kocasının İstemediği Nafile İbadeti Yapmak

3543
25.10.2013

Selamünaleyküm hocam. Size  iki sorum olacak izninizle. Ablam bir cemaatin sohbetlerine katılıyor. Zaman zaman cemaatin öğrencileri için yardım toplanıyor. Bazen de bir organizasyon yapılıp biletleri parayla satılıyor yardım amaçlı. Ablamın  kocası ise o cemaati sevmiyormuş. Eğer o cemaate yardım edersen haram ederim paramı diyormuş. Ablam bu durumda kocasına itaat etmek zorunda mı? Para toplayan kişiler ablama, senin de o para da hakkın var, yardım edebilirsin diyorlarmış. Doğrusunu sizden öğrenmek istiyoruz.  İkinci sorum ise devlet hastanelerinde karşılaştığımız sorunlar ile ilgili. Bugün hastanede kan tahlili yaptırmam gerekiyordu. Kan odasında kadın erkek karışık  aynı anda kan alındığını görünce geri döndüm. Tomografi çekildiğim esnada  odaya başka hastalar alındı erkek de vardı içlerinde. Dışarı çıkmasını söyledim çıktı ama üzerimde kısa kollu gömlek ile beni gördü çok sinirlendim. Daha bunun gibi bir sürü örnek verebilirim. EKG çekilecektim bir kadın bir de erkek görevli vardı kadına rica ettim siz çekin diye kabul etti ama erkek olan inat etti dışarı çıkmadı. Ben de ahirette hakkımı alırım diyerek odayı terk ettim. Özelde çekilmek zorunda kaldım. Hocam bu durumlar karşısında nasıl davranmalıyız? Mecbur kaldığımız durumlarda  erkek doktor ya da erkek tanı görevlisi caiz olarak biliyoruz. Peki, bu erkek hastaların odaya alınması durumlarında ne yapacağız? Hocam sizi ekranda görünce baba görmüş gibi oluyorum. Allah sizden razı olsun.

Selamünaleyküm. Bir kadının nafile bir ibadet için kocasının iznini alması şarttır. Kocasının malından nafile bir işe yani farz olmayan bir işe harcama yapması asla caiz değildir. Bu bir çeşit çalmadır. Kocasından helallik alması gerekir.
Hastanedeki durum şöyledir:
Doktor veya alt birimdeki erkek görevliden başkası yoksa işinizi görmenizde sakınca yoktur. Yalnız bu durumda onunla baş başa kalmamanız gerekir. Yanınıza ya sizden birini ya da bir hemşireyi aldırın. Bu kural için 'başka imkân yok' diyebilmeniz yeterlidir. Sizin bulunduğunuz bir ortamda erkek bir hastanın bulunması ise yasalar nezdinde de yasaktır zaten. Onu bir hak olarak kullanmalısınız. Allah geçmiş etsin, afiyetinizi iade etsin.

Nureddin Yıldız