Yazılı Fetva

Kocasına İtaat Etmeyen Kadın

20825
24.10.2013

Selamünaleyküm hocam. Ben öğretmenim, eşim de öğretmen. Evleneli 7 ay oldu. Hanımın psikolojik sorunları var. İlaç kullanıyormuş. Dini yaşantısı açısından istediğim gibi değildi ama konuştuk ve bana tesettür ve dini yaşantı konusunda sözler verdi. Evlenince benim dini telkinlerimden sıkıldı ve bana "dini konudan bahsetme ben zaten biliyorum" dedi. Alışverişe gidince beni pintilikle suçladı, alay etti. Oysa evin tüm ihtiyacı gideriliyordu. Evin kirli ve düzensiz olduğunu uygun dille söyledim. Ağlaya ağlaya, bağıra bağıra benimle tartıştı. Belki 10 defa eşyasını toplayıp babasının evine gitti. Ben hiçbir zaman git demedim, kovmadım hatta gitme dedim dinlemedi. En ufak bir tartışmada "beni boşa" diye bağırarak ağladı. Ben sabrettim. Akşamları ben sıkıldım diyerek dışarı çıkıp gezdi. Akşam gitme gündüz gez dedim ama dinlemedi. 10 gün babasında, 2 gün eniştesinde kalıyor. Hırçın, aksi, itaatsiz, bağırıp çağıran, en ufak bir şeye ağlayan birisi. Hep sabrettim. Bu durumundan dolayı çok samimi de olamadım. 2 gün iyi olsam 3. gün ağlaya ağlaya babasına gidiyor. Annesiyle konuştum çözüm olmadı. Okulun mecburi olmayan bir yarışması için il dışına 2 öğrencisiyle gidecek oldu. Bana hiç söylememişti. Ben de bir kadın hem de yatılı olarak il dışına gidemez diyerek izin vermedim. Babasına şikâyet etti. Babası bana hakaret etti. Ben de dayanamayıp karşılık verdim. Hanım şimdi boşanacağım diye tutturdu. Ben yuvayı yıkma gel desem de gelmiyor. Babamdan özür dileyeceksin diyor. Oysa benim suçum yokken, sadece hanımımın il dışına gidişi sakıncalı dediğim için bana ağır hakaret etti babası. Ben de özür dilemem sadece seni getiririm dedim ama dinlemedi.
1-Hocam bu kadından boşansam dinen sorumlu olur muyum? Ne yapmalıyım?
2-Ben il dışına gitme dememe rağmen kadın gidebilir mi? Babası buna karışabilir mi? Ben sakınca gördüm. Allah razı olsun.

Selamünaleyküm. Evlilik gibi bir meselede tek tarafın anlatımı ile hüküm verilemez. Bu nedenle sizin anlattığınızın tam doğru olduğunu kabul ederek cevap veriyorum. Böyle bir evliliğin devamında hayır yoktur. Bayanın eşinden izinsiz evden çıkması bile caiz değildir. Anlattıklarınız aynen doğru ise vebaliniz yoktur.

Nureddin Yıldız