Yazılı Fetva

Kocanın Arkadaşıyla Eşin Evde Yalnız Kalması

12675
10.05.2014

Hocam, eşimle evimize gelen misafirden dolayı tartışmak zorunda kaldık ve ben bu konuda çok üzgünüm. Tartışmanın sebebi ise; biz eşimle şehir merkezindeyiz, ailesi ise köyde. Birgün bekar kayınımla beraber bekar bir arkadaşı köyden merkeze gelmişler ve eşim onları evimize misafir olarak davet etmiş. Eşimle biz misafirleri çok seviyoruz, misafirlere hizmeti çok seviyoruz, bu nedenle davet ettiğini biliyorum, safiyane yani ancak kayınımla arkadaşı o gece bizde kaldı. Eşim ise öğretmen ve sabahları erkenden okula gidiyor. Eşimin düşünemediği şey ise o evden gittiği zaman benim tek başıma evde nikah düşen kişilerle ayrı odalarda da olsa aynı evde kalmış olmam. Böyle bir durumu nasıl düşünemedi eşim bilmiyorum ama sabah eşimle beraber çıksam onun iş yerine gidemem, yabancı bir memleketteyim, sabahın o saatlerinde ne yapabilirim bilemedim.. Buraya yeni evlendim geldim, bu nedenle evden çıkmayı aynı ortamda kalmamayı çok istedim ama çıkamadım, evde kalsam onlarla beraber eşim olmadan bir evde olmuş olacağım, bu durumdan çok rahatsız oldum, istemeden de olsa 2. durum oldu, mecbur kaldım ama kendi odamın kapısını kilitledim ve eşim olmadan asla çıkmadım. Belli bir vakitten sonra da onlar uyanmış gitmişler. İçimden “Allah misafiri ağırlamamızı sever ama böylesine razı olur mu” diye düşünmeden edemedim, bunu da eşime söyledim ancak 2. kez de buna benzer bir durum yaşandı. Bunun hükmü nedir?

Selamünaleyküm. Sizi tebrik ederim. Allah takvanızı ve huzurunuzu daim etsin. Ne mutlu size, dininizi hayatınız görüyorsunuz. İslam böyle bir nimettir. Allah sizden razı olsun.
Eşiniz, kesinlikle misafir getirsin; misafir sizin bereketinizdir. Sen de eşin de misafire hizmet edin. Bu misafir anlayışınız sizin evdeki özel hayatınızı etkilemelidir. Mesela sen rahatsız olduğun bir zamanda misafir olmamalıdır. Verdiğin örnekte eşin yanlış yapmış ya da dikkat edememiş. Anlaşılan çocuğunuz da yok. Olsa da sonuç değişmez ama genç bir bayanın evinde bekar veya evli bir namahrem erkeğin tek başına yani kadının mahremi yanında yokken kalması çok yanlıştır. Eşin, akşamdan sabah çıkacağı vakti söyleyerek durumu toparlasın. Doğru olanı düşünmüşsün ama şeytana alet olarak bunu büyütmeyin. Yenilenmemesine karar verin. Allah yuvanıza huzur versin.

Nureddin Yıldız