Yazılı Fetva

Kitap sevgisindeki ölçü ve öncelik nasıl olmalıdır?

7707
12.12.2018

Ben kitaplarını çok seven bir kızınızım. İçlerine notlar da yazsam, çizsem de onları narin, dikkatli kullanmaya özen gösteririm. Benden kitap isteyene yenisini alır ama kütüphanemden dışarıya pek kitap vermek istemem. Ancak emanete riayet edene küçük kütüphanem sonuna kadar açıktır, ödünç olarak alıp okuyup getirebilirler, bundan son derece memnun olurum.
Lâkin hocam şöyle bir durum var…
Yakında evleneceğim Allah'ın izniyle, nişanlıyım. Eşim olacak insan da elhamdülillah benim gibi bir kitap kurdu, lakin kullanım konusunda benim tam tersim. Pek dikkat etmez kullanırken, isteyene verir kitaplarını.
1) Evlenince bu iki kütüphaneyi nasıl/ne yapmamamızı tavsiye edersin? Birleştirelim mi ayıralım mı, kural mı koyalım koymayalım mı, ne yapalım, nasıl anlaşalım, nasıl davranayım hocam?
Bunun muhabbetimizi zedelemesini istemiyorum. Ömrümü paylaşacağım insandan kitaplarımı sakınmak istemem. Ama neuzubillah ileride bu konudan fitne de çıkmasını istemem. Hayalim bu kitapları ileride, Allah nasip ederse, yavrularıma miras olarak bırakmak.
2) Ve hocam ben farkında olmadan kitaplarıma böyle değer vermekle, Allah korusun, putlaştırmış oluyor muyum?
Son olarak, bu evlilik sürecini daha fazla Allah'ın rızasına uygun geçirmek için başka nasihatleriniz var mı?
Allah'a emanet olun hocam, mümin bir yuva olması için duanızı eksik etmeyin.

Allah Teâlâ size okumayı, okuduklarınızla amel etmeyi, amelinizin ihlaslı olmasını nasip etsin. Duygularınız için sizi tebrik ederim.
Size üç tavsiyem olur. Birincisi şudur: Evlendikten sonra bu hissiyatınızda değişme olabilir. Mesela çocuklarınızı kitap yerine koyabilirsiniz. Bunda da bir sakınca olmaz. Böyle bir gelişmeye hazırlıklı olun.
İkincisi: Kitabı özel eşya gibi görmeniz daha doğru olur; eşinizin kitapları onun özel eşyası, sizinkiler de sizin özel eşyanız olsun. Birbirinizin kitaplarına ve okumasına müdahale etmeyin. Kitaplığınız veya raflarınız farklı olsun. Aksi takdirde sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Üçüncü tavsiyem de şudur:
Evinizde kitaplarınızı hiçbir zaman ilk sırada tutmayın. Önce eşiniz, çocuklarınız sonra kitaplarınız gelsin. Bu sıralama sizin için çok önemlidir.
Sizin için dua ederim.

Nureddin Yıldız