Yazılı Fetva

Kiraya verdiğim mahsullü tarlanın zekât hesabı nasıl yapılır?

6011
31.10.2015

Eşimin zeytinliği var. Ancak memur olmam sebebi ile orada olamıyoruz ve kendimiz toplayıp işleyemiyoruz. Burada ‘icar’ deniyor, yani bir nevi yıllık kiraya veriyoruz. Bu işi eşimin kardeşi yapıyor. Bu kira gelirine öşür mü yoksa zekât mı verilmelidir?
2- Kayınbiraderim 2013 yılında 6 yıllığına icara vermiş ve kira gelirini -yeni iş kurduğu için- mal aldığı toptancılara ödemiş. Yani biz 6 yıllık icar parasını halen almadık. Öşür ya da kira zekâtını şimdi mi yoksa para elimize geçtiğinde mi ödemeliyiz?
3- Kayınbiraderim yukarıda da belirttiğim gibi 2013 yılında yeni iş kurdu. Evlerini ipotek ederek değişik bankalardan kredi çekti. Benden de kredi çekmemi istedi. O zamana kadar Allah’a şükür hiç kredi çekmemiştim. Ama o zor durumda olduğu için kredi çektim. Kredi taksitlerini kendisi ödüyor. Ödeyemediği zaman ben de ‘borç olmak’ kaydıyla takviye ediyorum. Kredi çekmemden dolayı ben de günaha girer miyim?

Kiralama işiniz para üzerinden ise mesela yıllığına şu kadara ise o para sizin zekât bütçenizle ilgili rakamlara dâhil olur. Yıllık zekât verirken o kazancın da zekâtını verirsiniz.
Mahsul üzerinden bir kiralama yaptı iseniz mesela mahsulün yarısına kiraladı iseniz bu takdirde de eğer bir sulama gibi bir tarımsal emek vermeden mahsul alıyorsanız 1/10 oranında, tarımsal emek veriliyorsa 1/20 oranında zekât verirsiniz. Mahsulden de verebilirsiniz piyasa fiyatından hesap ederek de verebilirsiniz. Nisap miktarını dolduruyorsa yıllık kiralama bedeliniz zekâtı verilmeli idi. Gecikmiş yılları daha sonra toptan da verebilirsiniz. Bir kenara veremediğiniz zekâtları not edin, elinize geçince hepsini verirsiniz.
Faizli bir işe destek olmak ona ortak olmaktır. Muhakkak istiğfar etmelisiniz. Destek olmanız caiz olmayan bir işti.

Nureddin Yıldız