Yazılı Fetva

Kadının dışarı çıkması, balkondan balkona konuşması yanlış mıdır?

11711
12.12.2015

Size gelen sorularda, hanımının bakkala gitmesine bile izin vermeyen eşe ‘aşırıya gittiğini’ söylemişsiniz. Aynı zamanda da, hanımların balkondan balkona konuşması, arkadaşlarına dizi izlemeye gitmesi, sahilde erkeklerin içinde çekirdek yemesi gibi şeyleri de ‘kabul edemeyeceğinizi’ belirtmişsiniz. Ben bu konuyu tam anlayamadım. Mesela, balkonda tesettürlü oturmak mı yanlış olan yoksa balkondan balkona konuşunca sesin sokağa yayılması mı? Yoksa her iki durum da mı yanlış?

Konumuz kadının sokağa çıkması veya bakkala gitmesi konusu değildir. Konumuz şudur:
Kadın, başkalarının gözüne batabilir mi, batsa sakıncası olur mu?
Bu pencereden bakarsanız kolay anlarsınız. Kadın sadece kendisi açısından bakarsa meseleye anlayamaz bunu. Nedir kadının sadece kendisi açısından bakması? Şudur:
Kadın, dışarı çıktığında ya da balkondan balkona konuştuğunda bir kadın veya erkek ne değişecek diye düşünebilir. Onu gören erkeğin gözlerindeki izleyiciliği ise bir erkek gibi ya da kadını da erkeği de yaratan Rabbi gibi anlayamaz. Bunun için de kadın kendini korumalıdır diyoruz. Konumuz sokağa çıkma konusu değildir. Kadın sokağa da çıkabilir, sahile de gidebilir. Yapamayacağı şey kendini erkeğin gözüne salmasıdır. Bu şekilde anlamaya çalışın.

Nureddin Yıldız