Mektuplar

Kadın, Kocasından İzinsiz Oruç Tutamaz mı? Diye Sorana Mektup

53929
16.05.2018

Kadının kocasından izinsiz oruç tutamayacağı bilgisi doğru mudur, doğruysa nedeni nedir?

Nikâhlı bir kadının, eşi yanında iken ondan izinsiz oruç tutamayacağı ile alakalı bilmemiz gereken hususlar şunlardır:

1- Bu bilginin kaynağı sahih hadislerdir. ‘Eşi yanında olan kadının, eşinden izinsiz oruç tutması helal değildir.’ (Buharî, Nikâh, 86; Müslim,2370)

2- Buradaki oruç kesinlikle ramazan orucu değildir. Zira ramazan orucu farzdır. Bir farz için insandan izin alınmaz. Yasaklasa bile yasağının değeri olmaz. Maksat, nafile olarak tutulan oruçlardır.

3- Bir erkeğin, kadını yoluyla şehvetini söndürmesi önündeki tek helal olan seçeneğidir. Erkeğin bu seçeneğinin nafile oruç nedeniyle kaldırılması, erkeğin harama yönlendirilmesini getirebilir. Bu da ‘oluşmadan önce kötülüğü engelleme’ prensibi gereği, kadına nafile oruç için eşinden izin alması gereğini getirmiştir. Şeriat’ımızın, eşler arasındaki şehvet tatmini meselesine hangi boyutta ve ciddiyette baktığını bilmemiz bakımından bu örnek oldukça önemlidir. Zira en büyük üçüncü ibadet olan oruçla, bir erkeğin cinsel şehvetinin tatmini karşı karşıya getirilmiş problem konuşulmaktadır.
Erkeğin genel izni söz konusu ise veya erkek kadının yakınında değilse kadının izin alması gerekmez. Bu, erkeğin parasını harcamak için izin almak gibi değildir. Erkeğin şehvetinin tatmin yolunda tıkanma olmaması için bu izin gerekmekte idi. Bir tıkanma söz konusu değilse izin de gerekmez. Genelde hanımına gündüz şartlarında ihtiyaç hissetmeyen erkek için de bu izinsizlik prensibi uygulanabilir.

Nureddin Yıldız

Nureddin Yıldız