Yazılı Fetva

İslamda İtaatin Sınırları Nelerdir?

8673
24.03.2012

Es-selamünaleyküm hocam daha öncede sizi rahatsız etmiştim Allah razı olsun verdiğiniz cevaplarla evlilik hayatımıza İslami ölçülerde yön vermeye çalışıyorum. Eşimle ailevi sebepler yüzünden problemler yaşadığımızı bu sebepten dolayı Bingöl'e geldiğimizi ve eşimde bu problemlerin takıntı haline gelip İstanbul'a döndüğümüzde huzursuzluk ve tartışma çıkarttığını bahsetmiştim. Hocam ben yuvamı kurtarmak için zor şartlarda burda yaşamaya çalışıyorum, burada çok yalnızım ve ne islami faliyet olarak nede sosyal olarak yapabilecek hiçbir şey yok burada yaşarken gerçekten çok zorlanıyorum ve bunalıyorum eşime yansıtmamaya çalışıyorum ama zaman geliyor ki artık dayanamıyorum duygularım ifade ettiğimde beni anlamıyor onun hayatı burada devam ediyor çevreside oluştu onu adına seviniyorum ama ben çok bunalıyorum 2 sene sonra tayinimizi isteyelim dediğimde ben burada mutluyum problemsiz bir hayat huzurluyum İstanbul'a dönmeyi düşünmüyorum diyor problemler çözülmüş değil sadece problemlerden kaçışı kurtuluş olarak görüyor. Karar verirken benimle istişare etmiyor ve kendi doğrusuyla hareket ediyor buraya tayin istediğinden de benim haberim yoktu yuvam için geldim ama bu tavrı canımı çok acıtıyor evin reisi olması istişaresiz kara vermesine sebep olabilir mi ikimiz adına karar verdiğini söylüyor ama benim düşüncelerimi almadan kendine göre kararlar veriyor ve sonucu itaate bağlıyor ben düşüncelerimi söyleyince itaat etmemiş oluyorum o ne derse tamam demem gerekiyormuş. Ona göre benim istemediğim şeylere ben itaat etmiyormuşum hocam ben ona göre olumsuzda olsa fikrimi söylüyorum buna hakkım yok mu? İtaatin sınırları nedir? Özellikle İslamiyeti bilen ve yaşayan erkeklerin genelinde bayanları bunalttıkları konu itaat her konuda itaat etmek zorundasın laflarıyla asıp kesiyorlar bu durum gerçekten yıpratıcı oluyor İslamda itaatin sınırları nedir? Eşimin bu davranışlarından dolayı onun gözünde kendimi değersiz hissediyorum ben onun üzerine titrerken her konuda eş olarak görevlerimi en iyi şekilde yapmaya çalışırken duygularımı anlatmaya beni anlamasını istememe hakkım yok mu? Kendisi yapı olarak rahat bir insan söylediklerimi ciddiye almıyor bende yapı olarak çok kafama takıyorum ve bu durum beni çok üzüyor, yıpratıyor. Onun beni ciddiye almadığını düşünmek dahada can acıtıyor ne yapmam gerektiğini bilmiyorum hocam bir yandan yuvamın mutluluğu için fedakarlık yaparken bir yandanda bu davranışlaru haketmediğimi düşünüyorum ne yapmalıyım bilemiyorum çevrade herkezin söylediği çocuk olunca farklı olur bu durumdada çocuk çözüm gibide gelmiyor bişeyleri düzeltmeden çocuk yapmak ne kaadr sağlıklı olur bilemiyorum karasızlıklar içinde dolaşıyorum.vereceğiniz cevap için şimdiden allah razı olsun. Dua eder dua bekleriz inş. Rahmana emanet olun hocam...

Selamünaleyküm.
Bu meselede, şunda haklısınız veya değilsiniz-den önce eşinizin karakter olarak kendini tahlil etmesi gerekir. Siz haklı olsanız ne olacak, eşiniz anlamadıktan sonra?
Eşinizin bu hususta sizi anlayıp anlamayacağını uzun uzun konuşmanız gerekiyor. Yöre farkının etkisi altında bulunuyorsunuz. Bu karakteri çocuk da değiştiremeyebilir. Daha geniş düşünmeye çalışın.

Nureddin Yıldız