Yazılı Fetva

İmamlık Başka Bir Mesleğe Tercih Edilir Mi?

8056
24.04.2012

Selamünaleyküm,
1 hocam işletme fakültesini bitirdim SMM sınavını kazandım 3 yıl olan staj üresinin 1 yılını tamamladım geriye 2 yıl kaldı. Bu süre zarfında İlahiyat fakültesine başladım 2. sınıftayım. İmamlık ve Mali Müşavirlik yapmak arasında tereddütteyim. Aylardan beri düşünüyorum bir türlü karar veremedim önerilerini sunarsanız beni mutlu edeceksiniz.
2) hocam ehlisünnetiz. Hanefi mezhebinin mensubuyuz. Elhamdülillah hadis kitaplarını okuyoruz. Kafamız biraz karışıyor. Namazda ellerimizi kaldırsak veya namazımızı hadislerde okuduğumuz gibi yapmaya çalışsak bir yanlışlık olur mu?
3) hocam müzik ile ilgili açıklamalarınızı okudum ama tam anlamadım. Ezgi tarzı müzikler haram mı?
4) hocam kendimce fotoğrafla uğraşıyorum. Zaman zaman fotoğraf yarışmalarına katılıyorum. Çocuk, mimari, doğa, insan ve çeşitli durumların resmini çekiyorum. Dinimizce sakıncası var mıdır?Hocam zamanınızı bize harcadığınız için teşekkür ediyorum. Allaha emanet olun.

Selamünaleyküm.
1- İmamlık mesleğinin şu dünya hayıtında değişilebileceği ikinci bir meslek olamaz. Resûlullah sallallahu aleyhi ve selleme vekil olmak, şereflerin en büyüğüdür. Elbette sorumluluğu açısından da imamlık en ağır meslektir denebilir. Hakkını verebileceğiniz bir imamlığı hiçbir isimle karıştırmayın. Hayır, namaz kıldırma memurluğu olarak görecekseniz bırakın mü'minleri başkası yönlendirsin.
2- Eğer bir hadisteki emri, bütün hadislerle karşılaştırarak anlayacak düzeyde iseniz hiçbir sakıncası yok onunla amel edin. Çeşni olsun gibi davranacaksanız o tehlikelidir.
3- Şehveti kışkırtan, vakit israf ettiren, mü'mini küfür ehline benzemeye iten müzik haramdır. Bunun ötesindeki müzik için haramlığın altında kavramlar kullanabiliriz.
4- Canlı fotoğrafı dışındaki fotoğraflar mubahtır. Canlı fotoğrafları için haram olmayacağı söylenebilirse de şehveti teşhir eden, haramı meşrulaştıran hususlarda olmamasına dikkat etmelisiniz.

Nureddin Yıldız