Yazılı Fetva

İleriki Yaşlarda Hafızlık Mümkün mü?

22593
06.02.2014

Selamünaleyküm Hocam. Ben 34 yaşında evli ve 1 kız çocuğu annesi bir bayanım. Çocukluk döneminde hafız olmak istedim fakat sonra nedense bilmem çevreden etkilendim herhalde, normal ortaokul seçtim sonra lise, sonra muhasebeci olup özel şirkette çalıştım. Son 7 senedir evdeyim. İşten ayrıldım kızım doğduktan sonra. Kapandım ve şimdi  Kur'an Kurslarında tecvit ve mahreçlerimi düzeltiyorum. Hocam bu düzeltmeleri yaptıktan sonra sizce bu yaştan sonra hafızlık  yapabilir miyim? Bana kıymetli tavsiyeniz ne olur acaba? 
2. sorum ise; Kızımı 5 yaşında sübyan okuluna vermiştim. 1 ayda Kur'an'a geçti ve 5 ayda hatim indirdi. Şimdi ilkokul 2. sınıfa gidiyor. Okul dönemi girince Kur'an'ını geriletti ama elim üzerinde her akşam biraz okutmaya çalışıyorum unutmasın diye.  Kızımı 4 yıllık zorunlu eğitimden sonra hafızlık okuluna vermek istiyorum, geç kalmış olur muyum?

Aleykümselam.Sizin hafızlık yapmanız imkân dışıdır denemez. Anneliğiniz ve eş olmanızın yanında doğal bir iş olur mu o sorgulanabilir. Bu da ne kadar zamanda ezberleyebileceğinize bağlıdır. Şöyle bir test yapın: Önce eşinizle bu durumu görüşün, onayını alın. Sizi dinleyen hocanın 'yanlışsız okudun' dediği bir sayfaya üç saat çalışın, ezberleyin. Ertesi gün, hocanız o sayfayı sizden ezbere dinlesin en fazla iki yanlışla okuyabilirseniz bunu bir kenara not edin. Bir hafta sonra tekrar dinlesin sizi. Eğer yine aynı şekilde okuyabilirseniz hafızlık yapabilirsiniz demektir. Böyle yapamazsanız hafızlık yoluna girmeyin. Onun yerine belli sureleri ezberleyin. Ezberlerinizi sık sık tekrar edin. Yavrunuzla ilgili de zaman geçmiş olmaz. İnşaallah muvaffak olursunuz. Bu arada bıktırmadan sıcak tutmaya yönelik uygulamalar yapın onun üzerinde. Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız