Mektuplar

Huşu ile ibadet ve bereketli vakit için tavsiyeler

6335
06.12.2018

Hocam, ibadetlerimi huşu ile yapabilmek için ve vaktimi bereketli geçirebilmem için tavsiyede bulunabilir misiniz?

Biz mü'minler olarak ahiret için dünyada yaşıyoruz. Yaşam alanımız ahirettir ama istikametimiz cennettir biiznillah. Şeytan ise önümüzdeki yola barikatlar kurarak bizi engellemek ister. Bizim mü'min olarak yapmamız gereken şudur: Dünyayı gerektiği kadarı ile değerlendirip yönümüzün ahiret olmasını sağlayacağız. Bileceğiz ki, dünya ile alakalı her fazla lokma, fazla nefes, fazla adım.. neticede bizi ahiretten koparacak veya uzaklaştıracaktır. Bunu namaza da uyarlayabilirsiniz. Biz namazı ahiret azığı olarak kılıyoruz. Ne kadar huşu ile ve fıkhına uygun kılarsak o kadar namaz olur ve bizi cennete hazırlar. Şeytan namazımıza ne kadar dünyalık bulaştırırsa o kadar da etkisi azalmış bir namaz kılmış oluruz. Bunun için dikkat edeceğimiz nokta şudur:
 
- Haramlardan uzak durmayı nefes almak kadar önemli göreceğiz. Asla biraz haram, bu kadarı zararsız türünden bir tuzağa düşmeyeceğiz. Sıfır haramla yaşamak hedefimiz olacak. Bunun için de fiili bir sözleşme yapacağız kendimizle. Her haram bir bataklıktır. Her harama yakınlaşma anı ahireti riske atma anıdır. Böyle bileceğiz.
 
- Farzları eksik etmeyeceğiz. Zira her eksiltilen farz içine düşülmüş bir haram demektir. Haramın niteliğini de belirttik.
 
- Mubahlar bizim için serbest alanlardır. Bu serbestlik sınırsızlık olarak anlaşılmamalıdır. Tıpkı önümüzdeki ekmeği sağlığımız için yiyor iken fazla tüketince doktora muhtaç duruma gelmemiz gibi anlayabiliriz bunu. Mubahlar gereği kadar ve abartmadan kullanılacak. Yemek içmek, gezmek, konuşmak, arkadaşlık, gülmek.. Mubah olarak ne biliyorsak buna dahildir. Mubahlarla bu belirttiğimiz bir sorunu olanın namazında huşu olması beklenemez. Sanki bir TV ekranının karşısına geçip namaz kılmak gibi bir durum oluşturur, sınırsız gibi uyguladığımız mubahlar programı.
 
Allah Teâlâ hepimizi kulluğunda muvaffak kılsın.

Nureddin Yıldız