Yazılı Fetva

"Hopi" uygulaması hakkında...

16827
06.08.2016

Hocam, son günlerde yayılan bir uygulama var. Bu uygulamanın adı "hopi". Bunu telefonunuza indiriyorsunuz, daha sonra bir yerden alışveriş yaparken mağazanın barkoduna telefonunuzdaki hopi barkodunu okutuyorsunuz. Fakat bütün mağazalarda değil. Sadece hopi anlaşmalı mağazalarda. Ve daha sonra aldığınız ürünün kampanyasına göre size hopi para veriyor. Mesela 100 liralık bir gömleğe hediye olarak 10 lira hopi para veriyor. Ve daha sonra bir yerden alışveriş yaparken yine barkodu okutarak yeni aldığınız üründen 10 lira indirim yaptırıyorsunuz. Siz bu "hopi" hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kapitalist dünya insanları paraya tapınır, onun için yaşar hâle getirmek için bin bir hileyi kullanabilmektedir. İnsanlar sürekli alışveriş merkezlerinde bulunsun, sürekli kazanma hırsı ile yaşasın, sürekli borçlu olsun için projeler üretmektedir. Bunların bir bölümü tamamen sakıncalarla dolu iken bazılarında mubah olabilecek yönler bulunabilmektedir. İyi bir takva hayatı yaşamak isteyen mümin bunlardan külliyen uzak kalmak durumundadır. Tamamından uzak kalamayan en azından bu tür hileleri normal görmemeyi bilmelidir.

Burada zikrettiğiniz uygulama, yüzeysel olarak sakınca yokmuş gibi görülmektedir. Neticede kimse kimseye bir kuruş hayrına vermiyeceğine göre boyası ilk yağmurda ortaya çıkacak işlerden uzak durmak en güzelidir.

Nureddin Yıldız