Mektuplar

Hocam, Ramazan ayı gelince neden uyku ve rehavet basıyor bizi?

15756
14.05.2018

Şöyle bir zihin sorgulaması yapıyorum, lütfen yanlış anlamayın sadece öğrenmek istiyorum:
Neden Ramazan ayı gelince uyku ve rehavet basıyor bizi? Bu durum Ramazan ya da oruçtan mı kaynaklanıyor. Cevabınız için teşekkür ederim.

Hayır. Binlerce kere hayır!
Ramazan ve uyku, Ramazan ve rehavet, Ramazan ve keyif, Ramazan ve eğlence; kıyamete kadar bir araya gelmeyecek kelimelerdir. Bizim gafletimiz, takvadan uzaklaşmamız ve dünyevileşmemizin sonucu bunlar bize sızmıştır. Kesinlikle bu sızıntılar, Ramazan ayının ve orucun aslında yoktur. Öyle zannederim ki Allah Teâlâ, erimeyen kulları ile liberalizmin laçka sisteminde kaybolup giden kullarını ayıracak bu süreçte. Ramazan’ı ayakta tutmak ve orjinalini korumak zorundayız. İnsanlara ibadeti sevdirmek gibi masum bir gerekçeyle de olsa Ramazan’a eğlenceyi ve gafleti sokmak dini eritmektir. Buna asla razı olmamalıyız.
Ramazan artı enerji, artı gayret, artı cihat demektir. Başta Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem olmak üzere ashabın ve bu ümmetin büyüklerinin Ramazan’ı bu Ramazan’dır. Kulluğa artı getirmek Ramazan demektir. Bunun için zaten Ramazan’da rahmet ve mağfiret farkından söz edilmektedir.
Bu ümmetin izzetli tarihinde, teravih namazı kadar Ramazan Fetihleri de meşhurdur. Ramazan ve uykuyu bir arada görmekten çok Bedir gazvesini, Mekke fethini, Endülüs fethini, Ammuriyye fethini, Kadisiyye’yi, Aynıcalût ve benzeri zafer günlerimizi hatırlamalıyız.
Ramazan asla eğlence ile anılamaz. Ramazan artı kulluktur. Artı heyecandır. Artı cihattır.
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ
fb.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz
instagram.com/nureddinyildiz

Nureddin Yıldız