Helal Gıda Tercihi

Selamünaleyküm, benim helal gıdalar hakkında sorum olacaktı. Peynirlere katılan maya bir hayvansal (dana mideden alınarak) birde mikro biyolojik yapılıyormuş. Biz biyolojik olanını tüketmeye çalışıyoruz. Ama bu maya bir başka aşamada tatlılarda (çikolata vs.) kullanabilmek için bir toz haline getiriliyormuş. Bunun da hayvansal maya mı biyolojik maya mı olduğu da bilinmiyor. Üreten firmalar da açıklayamıyor yeri geliyor. Sizce bu tür gıdalar helal midir? Ve yine bazı yiyeceklere katılan aromalarda alkol oluyormuş, alkol aroması değil, mesela vanilya aromasına az miktarda alkol katılıyormuş bu bozulmasını ölüyormuş ve zaten az olduğu için kayboluyormuş. İçindekiler listesinde sadece vanilya aroması yazılıyor. Böylelikle aromalarda ne var ne yok her zaman bilinmiyor. Bu tür yiyecekler helal midir haram mıdır hocam? Cevaplandırırsanız seviniriz.

Selamünaleyküm. Açıkça haram bir katkıyı gördüğümüz şeyleri tüketmemiz haram olur. Bunun dışında, zahiren araştırıldığında görülmeyen şeylerin ardına düşmemiz de sıkıntılıdır. Çok incelememiz durumunda hiçbir şey yiyemeyebiliriz. Yüzeysel izleme ile haram katkısı belli olanlardan muhakkak uzak duralım. Şüphemizin ciddi bir boyut aldığı şeylerden de mümkün olduğu kadar uzak duralım. Bunun dışındakileri abartmamayı tercih edelim.