Yazılı Fetva

‘Hayrı, iyiliği, güzel yüzlülerin yanında arayınız’ hadisini nasıl anlamalıyız?

10319
19.12.2015

‘Siret, surete sirayet eder’ sözünün İslam’da yeri nedir? Ben 21 yaşında, yüzü güzel olmayan bir kızım ve bu konu kafamı çok karıştırıyor. Hocam merak ediyorum, ben iyi bir insan olamadığım için mi bu şekilde yaratıldım? İnsanın içi yüzüne yansır derler hep, bu beni korkutuyor. Ayrıca, Allah'ın sevdiği kullarını insanlar da severmiş. Bu konuyla ilgili bir hadis okumuştum. Ben küçüklüğümden beri ailem ve çevrem tarafından her zaman ikinci plana atılan biri oldum. Eve gelen misafirler yanımdaki güzel kızlara övgüler yağdırırken beni görmezden geldiler hep. Küçükken bu zor gelse de büyüdükçe bunun imtihan olduğunu anladım, artık sabretmeye ve şükretmeye çalıştım. Ama şimdi de kafamı bu konular kurcalıyor; ‘ya Allah beni sevmiyorsa’ diye düşünüp duruyorum. Bunlar şeytanın vesvesesi diye düşündüm önce ama bir türlü kurtulamıyorum bu düşüncelerden. Bu hadisi şerifi gördüğüm gün o kadar ağlamıştım ki... Hadis şöyleydi; “Hayrı, iyiliği, güzel yüzlülerin yanında arayınız.” Buhari
Hocam, bu düşüncelerden kurtulmak için ne yapmalıyım?

Kızım,
Bir kere o belirttiğin hadis Buharî hadisi değildir. Evet, öyle bir söz hadis olarak vardır ama çok sağlam, güvenilir bir hadis değildir.
İkinci olarak da o hadisteki 'güzel yüz' ifadesi bizzat açıklanırken 'insanlarla ödeme ve alışveriş gibi ilişkilerde anlayışlı olma' açısından bir güzellikle açıklama yapılmaktadır. Bu sana o sözle ilgili izahatımdır.
Bir de bir sorum var sana:
Peygamber aleyhisselamın müezzini Bilal'in yüzü güzel mi idi acaba?
Bu sorunun cevabını bulmadan uyuma sakın.
Zannedersem senin yüzünün güzelliğinden önce içindeki, çirkinliği benimsemeyi temizlemen gerekir. Silkin ve ayağa kalk! Güzel bir tevbe et. Bu yaptığın günahtı. Sen nasıl seni yaratanın yaratış tarzını o şekilde yorumlarsın? Gayet ağır bir hata ediyorsun. Kendine gel. Sana bütün insanlık çirkin deseler bile sen kendini yaratanınla baş başa düşün, kararını da ona göre ver. Tekrar düşün.

Nureddin Yıldız